Sophie Golbach
Sophie Golbach Welzijn 25 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Moe en energieloos? 8 tips voor een instant energie boost

Nu de dagen weer korter zijn en het vaker donker is, ben je zeker niet de enige die last heeft van minder energie. Het komt waarschijnlijk vaak voor dat je moe wakker wordt, of dat je ‘s middags ineens in een dipje terechtkomt en niet vooruit te branden bent. Wat kun je daar tegen doen?

Gelukkig zijn er genoeg dingen die jij kan doen voor een snelle energie boost.

Meer energie krijg je zo

Met deze tips schiet jouw energieniveau zo weer omhoog.

1. Snoozen? Nu even niet

Het is misschien heerlijk: even op die snoozeknop drukken ‘s ochtends en je nog een keer omdraaien. Het probleem is dat je slaapcyclus een aantal fasen heeft. De lichtste fase breekt aan vlak voordat je wakker wordt, maar als je weer gaat liggen raken die fasen in de war. Je slaapcyclus kan weer opnieuw beginnen en je volgende wekker kan afgaan tijdens een diepere slaapfase. Zo word je nog vermoeider wakker.

Weinig energie? Met deze voeding geef je je lichaam een energie boost

2. Lekker ontbijtje

Het is een bekend advies: goed ontbijten is belangrijk. Ben je opgestaan, dan is een kop koffie en iets lekkers misschien wel verleidelijk. Met een ontbijt van koolhydraten, gezonde vetten en proteïnen blijf je echter veel langer actief. Kies bijvoorbeeld voor havermout met noten.

3. Even afleiding

Een grappig kattenfilmpje kijken tijdens je werk slecht? Niet per se. Een korte afleiding zorgt ervoor dat je je daarna weer beter kan concentreren. Als je moet lachen is dat een extra aanrader, want dit verhoogt je hartslag en bloeddruk. Dat zorgt voor de energie die jij nodig hebt.

4. Gezonde snack

Een middagdipje komt bij ons allemaal weleens voor, daar is niets ergs aan. Net zoals een goed ontbijt, is het ook hier weer beter om voor een snack te gaan met proteïne en vezels. Denk bijvoorbeeld aan een lekker handje noten.

5. Wijn vroeg op de avond

‘s Avonds een wijntje om te ontspannen? Het kan lekker zijn. Drink echter liever niet meer vanaf twee uur voordat je naar bed gaat. Waarom niet? Alcohol kan slapeloosheid veroorzaken, wat je nachtrust uiteraard niet ten goede komt. Da’s niet echt bevorderlijk voor je energie.

https://www.bedrock.nl/goede-wijn/

6. Vaste bedtijd

Elke avond om dezelfde tijd gaan slapen en elke ochtend op hetzelfde tijdstip weer opstaan: het zorgt dat je innerlijke klok optimaal wordt afgesteld. Gedurende de dag heb je dan ook meer energie. Misschien niet net zo’n quick fix als de andere tips, maar ook zeker niet onbelangrijk.

7. De kracht van ademhaling

Hier begint het mee: een goede ademhaling. Door diep adem te halen vertraag je je hartslag en kalmeer je je lichaam. Als je een paar keer per dag de tijd neemt om 10 keer door je neus in en door je mond uit te ademen, zal je zien dat je je daarna rustiger en geconcentreerder voelt.

8. Opschrijven

Veel aan je hoofd? Schrijf het van je af. Door je gedachten en de dingen waar je over piekert in een dagboekje of notitieboek op te schrijven, kan je het van je afzetten. Op een later moment kan je er dan weer over nadenken, maar zo krijg je wel nieuwe energie om aan de slag te gaan.

Waarom schrijven je hoofd rustig maakt (met oefening)

Een kopje koffie ‘s ochtends is lekker, maar heel veel van die bakjes troost heb je hierna in ieder geval niet meer nodig!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️