Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 25 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Krijg je veel mannelijke artiesten aanbevolen op Spotify? Dat komt door een seksistisch algoritme

Staat jouw Discover Weekly vol met artiesten als Ed Sheeran, Drake, Calum Scott, The Weeknd, Afrojack en David Guetta? Dat komt natuurlijk ongetwijfeld door je muzieksmaak, maar dat is niet het enige. Het seksistische algoritme van Spotify raadt je namelijk eerder mannelijke artiesten dan vrouwelijke aan.

Dat blijkt uit onderzoek gedaan door Nederlandse en Spaanse wetenschappers. Zij testten een online algoritme dat door veel online streamingsdiensten – waaronder waarschijnlijk Spotify –  wordt gebruikt om muziek aan te bevelen aan gebruikers.

Wat bleek: het eerste nummer dat luisteraars gemiddeld aanbevolen kregen, was van een man. En de volgende 6 ook. Pas het 7e of 8e nummer dat mensen kregen voorgeschoteld, was van een vrouwelijke artiest.

Een seksistisch algoritme

En dat seksistische algoritme beïnvloedt dus ook waar we daadwerkelijk naar luisteren. Immers: als je naar aanbevolen nummers luistert, denken Spotify en andere streamingsdiensten dat je de mannelijke artiest een goede aanbeveling vindt – en zo blijven ze er zelf ook mee doorgaan.

Luister je veel naar muziek? Dat heeft een positief effect op je gezondheid

Spotify’s Most Streamed Artists Globally 2020 bestond dan ook uit – juist – 5 mannelijke artiesten, schrijft POP!. En slechts 23% van de artiesten in de Billboard 100 van 2019 waren vrouwen of genderminderheden, merken de onderzoekers zelf op.

Natuurlijk zijn er een paar vrouwelijke uitblinkers, zoals Ariana Grande, maar de meeste vrouwen staan lager op de populariteitslijsten.

Van kwaad tot erger

De onderzoekers hielden bovendien 9 jaar lang van 330.000 mensen bij waar ze naar luisterden. Die mensen luisterden gemiddeld voor 75% naar mannelijke artiesten en slechts voor 25% naar vrouwelijke. De onderzoekers stellen zelfs dat het aandeel vrouwelijke artiesten in aanbevelingen én muziekgedrag alleen maar zal dalen als deze algoritmes blijven bestaan.

De ongelijke luistercijfers die geproduceerd worden door het seksistische algoritme, hebben bovendien ook effecten op de rest van de muziekindustrie. Artiesten met betere cijfers krijgen meer zichtbaarheid, en daardoor bijvoorbeeld meer boekingen voor festivals.

Muziek maakt blij: hoe muziek invloed heeft op ons humeur en stressgehalte

En nee, dat is dus niet omdat ‘mannen nu eenmaal betere muziek maken’: dat wordt in ieder geval voor een deel bepaald door algoritmes. Dat algoritme neemt weliswaar deels mee wat je eerder hebt geluisterd, maar uit de studie blijkt dat er ook wel degelijk een bias in zit. En daarmee moet het maar eens afgelopen zijn.

Dus, ons advies voor streamingsdiensten: luister eens naar deze onderzoekers, die zelf ook een nieuw algoritme aandroegen als oplossing. Een gelijkere toekomst begint bij jullie!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️