Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 9 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Muziek maakt blij: hoe muziek invloed heeft op ons humeur en stressgehalte

Een vrolijk deuntje als je ‘s ochtends down bent, dramatische liefdesliedjes als je door een break-up gaat of lekkere upbeat tunes als je je klaarmaakt voor een feestje. Dat muziek iets doet met onze gemoedstoestand is wel duidelijk. Maar hoe beïnvloedt muziek onze hersenen en ons humeur precies? En kan muziek ook helpen in tijden van stress?

Eerder schreven we al dat wanneer je als kind naar reggae luisterde, je een grote kans hebt om meer open minded te zijn, muziek luisteren goed is voor je gezondheid én dat als je kippenvel krijgt van muziek je zelfs een speciaal brein hebt. Het moge duidelijk zijn: muziek doet iets met ons.

Muziek en mindfulness

Neuropsycholoog en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder weet het zeker: muziek geeft een beter leven. Scherder verdiept zich in het effect van muziek op de hersenen en vertelde er eerder over aan Het Parool: “muziek luisteren, en vooral zelf muziek maken, draagt enorm bij aan de ontwikkeling van het empathisch vermogen.”

Maar nu is ‘muziek’ luisteren natuurlijk een breed begrip. Elk genre heeft een andere invloed op de hersenen en dat verschilt ook nog eens van persoon tot persoon.

Invloed van verschillende muzieksoorten

Zo komt er in verschillende onderzoeken naar boven dat het luisteren van heavy metal angst- en stressverhogend werkt (bloeddruk omhoog en hartfrequentie omlaag), een negatieve impact op je systeem dus. Tenminste als je er níet van houdt, vertelt Scherder aan de krant.

Must read: Waarom je beter niet te vaak naar je favoriete muziek kan luisteren

Bij klassieke muziek van Schumann wordt er bij het betreffende onderzoek juist veel plezier ervaren. Toch verschilt dat per muzikant én luisteraar. Elke muzieksoort heeft dus z’n eigen invloed op de hersenen en zo op ons humeur.

Natuurlijk zijn er overeenkomsten: gemiddeld gezien zouden genres als pop en techno eerder zorgen voor een toename van energie, vreugde en motivatie en klassieke muziek zou eerder het leerproces verbeteren.

Tonen in muziek

Hoe kan dat? Muziek bestaat uit verschillende tonen. Het is een best technisch verhaal dat we al eens eerder uitlegden in een artikel over sound bathing. Het komt er simpel gezegd op neer dat bepaalde tonen (die door het linker- en rechter oor apart worden opgenomen) het vermogen om te ontspannen en studeren verhogen en het geheugen stimuleren. Die tonen uit muziek bevorderen helder denken én een positieve reactie.

Luister ook: Bedrock Talks: hoe blijf je stress de baas? Stress-expert Thijs Launspach legt uit

In dat proces wordt er door je hersenen het geluksstofje dopamine aangemaakt, en dat verklaart waarom we vrolijk worden van muziek.

Muziekconcerten

Met die kennis wordt steeds vaker ‘gespeeld’, om zo onze hersenen positief te laten denken. Je ziet het terug bij meditaties bijvoorbeeld. Maar niet alleen bij online meditaties; Andre Heuvelman, voormalig solo trompettist van het Rotterdams Philharmonisch orkest, organiseert heuse ligconcerten. Hij meent dat vooral tijdens drukke tijden muziek veel goeds kan doen voor je gemoedstoestand.

Klanken komen namelijk binnen op de hersenstam, waar vitale functies als ademhaling, bloeddruk en hartregulatie zitten. Precies die functies hebben invloed op ons niveau van stress. Een (voor jou) relaxed muziekje opzetten tegen de stress? Zéker een goed idee dus.

Lay Downtown

Daarom organiseert hij nu speciale Lay Downtown evenementen (ligconcerten) waarbij muziek en mindfulness worden gecombineerd op bijzondere locaties in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Voorafgaand is er ook een yogasessie om de hectiek van de dag onder begeleiding los te laten en te ontspannen op je yogamatje of matrasje. Heuvelman speelt erna met Live! B/ANDA zelf muziek van allerlei genres. En dat allemaal in het donker!

Benieuwd wat al deze technische feitjes doen en wil je zien wat de effecten van deze bijzondere muziek in een rustige omgeving op jouw gemoedstoestand zijn? Je kunt een Lay Downtown event bijwonen op 10 september in Utrecht, 14 mei in Rotterdam en 28 mei in Amsterdam.

Bekijk de website voor meer details!

Meer over muziek?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️