Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 9 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Week Zonder Vlees: met deze 4 tips eet je ook buiten de deur makkelijk vegetarisch

Vandaag begint de nationale Week Zonder Vlees waarbij we gezamenlijk een week (proberen!) géén vlees (te) eten. Steeds meer mensen kiezen ervoor minder vlees te eten; bewuster leven was dit jaar zelfs een populairder voornemen dan stoppen met roken. Thuis vegetarisch eten? Dat lukt vaak nog wel, maar hoe weersta je de verleidingen ook buiten de deur? We delen tips voor een makkelijke, leuke én lekkere Week Zonder Vlees.

Een week geen vlees eten, waarom doen we dat eigenlijk? De vleesindustrie laat een enorme ecologische voetafdruk achter op de aarde door de veeteelt (denk aan: verbouwen van soja, watergebruik en grond), is op z’n zachtst gezegd alles behalve goed voor het welzijn van dieren en of het écht gezond voor je is (in de mate waarin het gegeten wordt) is ook nog maar de vraag.

Daarom wordt een vegetarisch dieet steeds populairder en bewijzen de talloze kookboeken van onder andere sterrenchefs dat een vegetarisch dieet je smaaksensatie verrijkt én ontzettend voedzaam is.

Vegetarisch eten buiten de deur

Thuis een lekkere salade, curry of soepje maken, lukt vaak prima. Je koopt simpelweg geen vlees of vis en eenmaal thuis kook je met wat je hebt. Tot het moment dat je vriend(in) vraagt of je meegaat eten buiten de deur of je die gezellige maandelijkse lunch hebt met je werk.

Of wat dacht je van eten bij dat ene restaurant waar je altijd zo graag een uitzondering voor maakt, want ‘ik kies heel bewust de momenten uit dat ik vlees eet’, hoor ik mezelf zeggen.

Zo sta je op dat soort moeilijke moment tóch sterk in je schoenen:

1. Weet waarvoor je het doet

Ga voor jezelf na waarom je meedoet aan de week zonder vlees. Is het omdat je geeft om het leven van dieren en je je niet prettig voelt bij hun leefomstandigheden of gaat het milieu je vooral aan het hart? Een andere reden waarom je geen vlees wilt eten, kan ook zijn vanwege gezondheidsredenen.

Heb je het even moeilijk? Herinner jezelf eraan waarom je dit zo belangrijk vindt. Punt #2 helpt je daar nog meer bij.

2. Ken je feiten

Een week geen vlees eten doe je voor jezelf – of nou ja, vooral voor het milieu en dieren -, dus weet het verschil dat jíj kan maken. Dat maakt jouw vegaweek geheid een stuk makkelijker! Wist je bijvoorbeeld dat de productie van één pond vlees wel 11.250 (!) water kost? De vleesindustrie is daarmee dan ook de vervuilendste ter wereld. Maar ook degene waarmee we de grote impact kunnen maken door het te laten staan dus!

Nieuw onderzoek berekende dat als iedereen ter wereld minder vlees zou eten (maximaal 43 gram rood vlees per dag), de uitstoot van voedselgerelateerde broeikasgassen in 2050 met 7 procent is toegenomen. Dat klinkt slecht, maar dat is stukken minder dan de voorspelde 51 procent.

Lees ook: Zo kun je mensen overtuigen om minder vlees te eten (zonder belerend vingertje)

Ter illustratie: 2 flinke entrecotes leiden tot eventueel broeikasgassen als een autorit van Amsterdam naar kippenepicentrum Barneveld, berekende De Correspondent.

Ook goed om te weten: stoppen met vleeseten vermindert ontstekingen, verlaagt je cholesterol en verbetert juist de gezondheid van je microbioom! Oh, én de kans op diabetes type 2 vermindert, net als de kans op darmkanker, zo schreven we al eerder.

3. Bekijk de kaart vooraf

Een goed begin is het halve werk. Heb je een etentje of lunch buiten de deur op de planning staan? Bekijk dan de kaart kaart alvast. Dat voorkomt dat je on the spot voor verrassingen komt te staan en kan je je makkelijker weren tegen verleidingen.

Binnen no time weet jij aan tafel wat je wilt bestellen! Tip: zorg voor een back-up keuze, voor het geval jouw gerecht op is.

4. Deel het met je gezelschap

Vertel je omgeving dat je deze week geen vlees wilt eten. Als je dan tóch in de verleiding komt, zijn zij er om je eraan te herinneren waarom je hieraan begon. Natuurlijk doe je dit omdat je het zelf wilt, maar wennen aan een nieuw voedingspatroon kan in het begin best lastig zijn. Om hulp vragen kan je daarmee helpen!

Meer vega inspi?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️