Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 26 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Wat is vegan leer? (en waarom iedereen ervoor zou moeten kiezen)

Vegan leer van ananas, paddenstoelen, cactus of zelfs appel: klinkt leuk, maar hoe wordt dat in vredesnaam gemaakt? En is het eigenlijk wel nodig om voor een vegan variant te gaan als dierlijk leer juist heel lang meegaat?

Op die tweede vraag hebben we een heel gemakkelijk antwoord: ja, dat is het zeker. Die eerste vraag, daar duiken we graag dieper in.

Wat is er mis met dierlijk leer?

Leer wordt vaak als duurzaam bestempeld. Immers, het gaat lang mee en wordt vaak zelfs mooier bij intensief gebruik. En toch wringt er iets. Want het gebruik mag dan duurzaam zijn, de productie is dat absoluut niet.

Wist je bijvoorbeeld dat elk paar schoenen in totaal 1,4 miljoen liter water heeft gekost? Dat komt deels door het water dat de koe drinkt, deels door het looien van de huid.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de broeikasgassen – met name methaan – die de koe uitstoot, en over de schadelijke stoffen waarin leer wordt ondergedompeld – en die vaak met vervuild water mee de grond in gaan.

https://www.bedrock.nl/world-vegan-impact-van-de-leerindustrie/

En o ja, voor wie hiertegenin wil brengen dat ‘leer gewoon een bijproduct is’ van de vleesindustrie: dat is helaas niet zo. Jaarlijks worden er wereldwijd meer dan een miljard dieren gefokt en gedood voor de leerhandel. Niet alleen koeien, maar ook bijvoorbeeld paarden en geiten.

Hoe wordt vegan leer gemaakt?

Kortom: tijd voor een alternatief dat niet alleen diervriendelijker is, maar ook zorgt voor minder vervuiling en broeikasgassen. En je ziet ‘m natuurlijk al aankomen: vegan leer has entered the room.

Nepleer bestaat al vrij lang, maar werd voorheen voornamelijk gemaakt van plastic. Dat is weliswaar diervriendelijk, maar kost wél fossiele brandstoffen om te maken. Daarnaast zijn tassen of schoenen van plastic far from biologisch afbreekbaar – als je jouw ‘duurzame schoen’ per ongeluk verliest in de duinen, ligt ‘ie daar tot in de eeuwigheid.

De nieuwe generatie vegan leer wordt daarom vooral gemaakt van natuurlijke producten die veel vezels bevatten, zoals het geval is met paddenstoelen en ananasbladeren. Die vezels zorgen ervoor dat het nepleer net zo sterk én soepel is als dierlijk leer.

De structuur van de paddenstoel bestaat bijvoorbeeld uit mycelium. Dat is het vegetatieve deel van de schimmel, dat gevormd wordt door draadachtige vezels. Perfect voor nepleer, zo blijkt.

Dit leer is gemaakt van paddenstoelen (een duurzaam alternatief)

Exta fijn: items van vegan leer zijn wél biologisch afbreekbaar, omdat ze alleen uit natuurlijke materialen bestaan. Dat geldt niet voor plastic nepleer en zeer zeker ook niet voor dierlijk leer, omdat dat met zoveel chemische stoffen is bewerkt.

Waar vind je items van vegan leer?

Vegan leer is enorm in opkomst, en daardoor gelukkig ook niet moeilijk te verkrijgen. Sneakers van Piñatex – het nepleer dat gemaakt wordt van de vezels van ananasbladeren – vind je bijvoorbeeld op EN&, een webshop vol duurzame schoenen. Piñatex is natuurlijk, sterk én duurzaam omdat het een bijproduct is van de ananasoogst.

Mylo™️, het vegan leer van paddenstoelen, wordt gemaakt door Bolt Threads. Hun materialen worden gebruikt door verschillende andere bedrijven, waaronder adidas, Kering, lululemon en Stella McCartney.

De schoenen van APL, apple leather, vind je op de website van Komrads. Duurzaam shoppen maar!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️