Kiara Louis
Kiara Louis Betere wereld 30 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit leer is gemaakt van paddenstoelen (een duurzaam alternatief)

Steeds meer mensen kiezen voor een vegaburger in plaats van de dierlijke versie, vaak met redenen als het verhelpen van dierenleed of klimaatverandering. Ook leer, het bijproduct van vlees, is niet al te goed voor onze aarde. Producten van leer worden meestal bewerkt met chemische stoffen, die weer in onze rivieren terecht kunnen komen. Gelukkig is er nu een dier- en milieuvriendelijker alternatief: leer van paddenstoelen. We kennen paddenstoelen vooral omdat we ze tegenkomen in het bos of op ons bord; het zou misschien niet zo snel in je opkomen om er schoenen of tassen van te maken. Toch zijn paddenstoelen heel geschikt voor de productie van nepleer. De structuur van de paddenstoel bestaat namelijk uit mycelium. Dat is het vegetatieve deel van de schimmel, dat gevormd wordt door draadachtige vezels. Mycelium is qua textuur heel sterk en duurzaam, en dus perfect om leer van te maken.

Dit vind je vast ook interessant: Vraag de expert: Hoe ziet de toekomst van duurzame mode eruit?

 

Handtassen van duurzaam leer

Dit ontdekte Dan Widmaier, CEO van Bolt Treads. Zijn start-up is gespecialiseerd in de natuurlijke materialen van de toekomst. Hij noemt zijn nepleer Mylo, vernoemd naar mycelium. Producten van Mylo zien er niet alleen mooi uit, maar zijn ook nog eens veel duurzamer dan dierlijk leer. Mycelium is namelijk biologisch afbreekbaar – iets wat ‘normaal’ leer vaak niet is, omdat dat behandeld wordt met chemische stoffen. Om tassen gemaakt van het leer compleet te kunnen recyclen, moeten wel alle andere onderdelen – zoals metalen bestanddelen – worden verwijderd.

https://www.instagram.com/p/Bhoyd5wAryA/?taken-by=boltthreads

Eerder werkte Widmaier al met ander bijzondere materialen; zo maakte hij een product genaamd Microsilk, een kunstmatige versie van zijde. En ook achter de schermen blijft Widmaier werken aan allerlei ideeën, vertelt hij aan FastCompany. Mylo is in ieder geval te koop vanaf aankomende juni, in de vorm van mooie handtassen ontworpen door Stella McCartney.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️