Nina Pierson
Nina Pierson Betere wereld 3 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Vraag de expert: Hoe ziet de toekomst van duurzame mode eruit?

Om de week beantwoordt The Next Closet (dé online marktplaats voor designer kleding) een vraag over duurzame mode. Zo komen we op een makkelijke manier meer te weten over wat duurzame mode eigenlijk inhoudt. Thalita van Ogtrop – eigenaresse van The Next Closet – beantwoordt de vraag van deze week: hoe ziet de toekomst van duurzame mode eruit? “Die wordt gelukkig met de dag mooier en gaat groeien. Om me heen merk ik dat veel mensen veel bewuster leven. Dat bewustzijn zie ik terug op allerlei vlakken: gezond eten (biologisch & minder vlees), transport (Tesla en carsharing) en dan het veld van The Next Closet: mode. In de mode-industrie bestonden natuurlijk al frontrunners zoals Vivienne Westwood en Stella McCartney, maar er is nu ook Reformation, Everlane en het label Matt & Nat dat hele mooie vegan leren tassen maakt.

Ook in Nederland gebeurt er steeds meer op dit gebied. Ik noem een Lisa Konno, een Studio Jux en Wintervacht. Het groeit en er komen steeds meer mooiere initiatieven bij. Met The Next Closet zijn wij aan het kijken hoe we dit soort duurzame merken kunnen helpen door hen op een voetstuk te zetten. Ook zijn we in gesprek met grote modemerken of wij hen kunnen helpen met hUn recycle-beleid. Bijvoorbeeld dat hun klanten hun merk bij ons kunnen doorverkopen en hier shoptegoed bij het betreffende merk voor in retour krijgen.

Dit zijn de echte slachtoffers van de mode-industrie

Volgens Paula Shutter van Thredup is in 2025 “High-quality resale a multi-billion dollar industry and among the fastest growing segments in retail”. Wij merken nu al dat duurzame mode van z’n geitenwollensokken imago af komt. Toen we The Next Closet net begonnen merkten we dat we het publiek echt nog moesten veroveren en inspireren door de kleding heel mooi te presenteren, een goed functionerende site en goede prijzen. Vandaag de dag merken we dat de doelgroep verbreed is en we onze duurzame missie steeds minder hoeven uit te leggen. Onze kopers willen al goed doen en consumeren meer en meer op een bewuste manier.”

4 duidelijke trends op het gebied van de verduurzaming in de mode-industrie:

1. Reparatie

Veel merken, en opmerkelijk veel denim-merken, bieden tegenwoordig reparatie-services aan. In plaats van het stimuleren tot nieuwe aankopen, kiezen ze er bewust voor om versleten kleding te repareren. Best een bijzondere ontwikkeling die duidelijk laat zien dat modemerken steeds meer over de wereld om hun heen nadenken, in plaats van alleen aan omzet.

2. Huren

Nog een ontwikkeling in de mode-industrie is de mogelijkheid om kleding te huren. Zo heb je in Amsterdam de Lena-bibliotheek waar je een mooie jurk voor een feestje of een net pak voor een sollicitatiegesprek kunt huren. Zo hoef je niet iets te kopen dat je toch maar één keer draagt.

Shop sustainable – Bedrock’s 6 favoriete webshops voor duurzame mode

Hiernaast was de Nederlandse Mud Jeans het eerste bedrijf waar je spijkerbroeken voor een jaar kon huren. Als het jaar voorbij was kon je kiezen om de broek te blijven huren voor nog vier maanden, ze in te wisselen voor een nieuw paar, ze te kopen met korting of ze terug te sturen zodat ze gerecycled konden worden.

3. Ruilen

Als je kleding ruilt, krijg je toch weer die nieuwe look in je kledingkast, zonder weer iets nieuws te hoeven kopen. Je kunt met vrienden een ruil-feestje houden, of pop-up ruilfeestjes in de gaten houden. Of misschien heeft een collega iets leuks liggen en wil zij of hij met jou (tijdelijk) ruilen.

4. Tweedehands

Op The Next Closet kun je veel mooie tweedehands-items vinden die op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar. Maar ook merken als Filippa K verkopen hun eigen kleding tweedehands. Mensen brengen hun items terug naar de winkel en vervolgens worden ze weer met fikse korting verkocht.

Good news: er is wéér een duurzaam mode-platform gelanceerd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vraag de expert: Hoe ziet de toekomst van duurzame mode eruit?
Sluiten