Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 9 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Good news: dit Europese sneakermerk maakt duurzame schoenen van – jawel – appelleer

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag ontdekten we een Europees schoenenmerk dat werkt met – jawel – appelleer. 

Ja, dat las je zojuist goed. Het schoenenmerk KOMRADS maakt vegan schoenen. Eerder zagen we al schoenen voorbij komen van ananas– en cactusleer, maar van appelleer hoorden we nog nooit eerder.

Schoenen gemaakt van appelleer

Het van origine Tsjechische bedrijf heeft één duidelijke missie voor ogen: een bijdrage leveren aan het minimaliseren van de footprint.

Natuurlijk lukt dat als start-up niet in hun eentje, maar door het creëren van bewustzijn in in elk geval de mode-industrie, kan er samen wel degelijk een zaadje worden gepland. En hoe kan dat laagdrempeliger dan met een stijlvolle en milieuvriendelijke sneaker?

De eerste schoen – ook wel de sovjetschoen genoemd – werd in Tsjechië een hit, en daar moest meer mee gebeuren vonden de eigenaren. Sinds 2015 worden er daarom bij KOMRADS duurzame sneakers gemaakt.

Het sneakermerk deed ruim een jaar onderzoek en bracht uiteindelijk deze sneaker gemaakt van appelleer op de markt. Maar hoe zit dat, een schoen gemaakt van appelleer?

Lees ook: 9 tips om het milieu te helpen én geld te besparen

KOMRADS
Bron: KOMRADS

Appelleer: hoe dan?

De missie bij het maken van de schoen was ‘een modieuze schoen produceren die geen schade toedoet aan de planeet.’ Een schoen die dus totaal gemaakt is van gerecycled en/of al eerder gebruikte materialen.

De sneaker is geheel duurzaam en bestaat uit 100 procent gerecyclede en natuurlijke materialen:

De zool

De zool is gemaakt van 100 procent gerecycled rubber van autobanden die met ecologische inkten zijn gekleurd.

De schoen van appel

Het bovenste gedeelte van de schoen is gemaakt van appelleer. De appels die hiervoor worden gebruikt, waren ‘waste‘ tot ze transformeerden in deze stijlvolle sneaker dan.

De restappel is gemixt met water, appelbloem en natuurlijke lijm en daar komt ook nog een soort pasta aan te pas om het leer uiteindelijk te kunnen maken. Helemaal vegan dus.

De veters

De schoenveters zijn gemaakt van gerecyclede plastic flessen, de verf is biologisch en de lijn eveneens.

Ook een paar scoren? Er loopt nu een crowdfundingcampagne waarbij je de vegan schoenen van KOMRADS alvast kan bestellen in de kleuren zwart, rood, groen of blauw.

Een mooie manier om op een stijlvolle manier tóch je (letterlijke) footprint te verkleinen!

Meer good news?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Good news: dit Europese sneakermerk maakt duurzame schoenen van – jawel – appelleer
Sluiten