Redactie
Redactie Better World 1 nov 2018

Het is World Vegan Day: dít is de impact van de leerindustrie

Vandaag is het World Vegan Day, en nee: vegan is not all about food. Sta ook eens stil bij de dierlijke producten die verwerkt worden in bijvoorbeeld de mode-industrie waar leer het meest gebruikte product is. 

Even een check: in jouw garderobe is vast wel een item van leer te vinden. Een tas, jas, portemonnee of paar schoenen misschien? Snappen we, want leren items hebben het kenmerk mooi te zijn, lang mee te gaan en hebben het voordeel dat ze alleen maar mooier worden bij intensief gebruik. Dat geeft leer op een bepaalde manier het imago duurzaam te zijn.

Little did you know

Met dat imago wordt de laatste jaren al steeds meer korte metten gemaakt. Fashion designers als Stella McCartney en ook steeds meer grote ketens stoppen met het verwerken van echt leer in hun producten. De reden? De leerindustrie laat een spoor van vernieling achter voor dier, mens en milieu. Iets waar steeds meer mensen zich bewust van lijken te worden.

De mythe van het bijproduct

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is leer geen bijproduct van de vleesindustrie (er worden namelijk nog meer dieren geslacht voor hun huid dan voor vleesconsumptie) en is het grootste deel van het leer dat gebruikt wordt afkomstig uit landen als China, Brazilië en India (juist, daar waar de koe heilig is).

Het dierenleed dat gepaard gaat met leerproductie is aantoonbaar fors. Zo worden er jaarlijks wereldwijd meer dan een miljard dieren gefokt en gedood voor de leerhandel: van koeien en kalfjes tot paarden, schapen, geiten, varkens en zelfs honden en katten.

Dit is al het effect als we één dag per week geen vlees zouden eten (no more excuses)

Een paar schoenen kost…

Even wat simpele feiten. Een koe drinkt 30.000 liter water per jaar. Het slachten en looien van de huid kost ook veel water. Een koeienhuid levert 18 paar leren schoenen op. Dat betekent dat elk paar schoenen in totaal 1,4 miljoen liter water heeft gekost.

Dat is net zo veel als wanneer je 40 jaar lang elke dag een bad neemt. Daarnaast stoot diezelfde koe per jaar net zoveel broeikasgassen uit als een auto die anderhalf keer de aarde rondrijdt. De vee-industrie zorgt tevens voor veel mest en vervuild grondwater.

Lekker kleurtje

Nog zo’n schraal gegeven is dat bijna alle leer ondergedompeld is in schadelijke stoffen als cyanide, koolteer en chroom voor die mooie kleur en fijne bruikbaarheid. Zonder deze zogenaamde ‘tanning’ zouden de dierenhuiden namelijk vrijwel meteen vergaan. Weinig natuurlijks aan deze industrie dus, die wegens strengere wet-en regelgeving in het Westen bijna volledig is verplaatst naar landen als India, Ethiopië en Bangladesh. In Bangladesh bijvoorbeeld, verdwijnt dagelijks 50 ton (!) afval in de Buriganga rivier.

Vegan schoenen waarmee jij je beste beentje voor zet

Gevaarlijk werk

Naast dier en milieu is er ook nog een groot menselijk aspect verbonden aan de leerindustrie, namelijk die van de medewerkers. Werken in leerlooierijen kan bestempeld worden als zeer gevaarlijk, omdat medewerkers in ontwikkelingslanden vaak weinig tot niet beschermd zijn (en laten we de kinderen die vanaf 10 jaar in de leerlooierij mogen werken niet vergeten).

Blootstelling aan chemicaliën en letsel door gebruik van zware machines zijn aan de orde van de dag. Directe effecten zijn irritatie van mond, luchtwegen en huid en op langer termijn nier- of leverbeschadiging en kanker.

Alternatieven voor leer

Theresa Jentzsch, oprichtster van vegan tassenmerk OSIER ging op zoek naar een alternatief toen ze ontdekte hoe lastig het is om leervrije producten te vinden die nog betaalbaar zijn. Het blijkt er volop te zijn, afkomstig uit natuur, van plastic of PVC. Er zijn goedkopere ‘faux leather’-opties, maar dat is vaak geen duurzaam en kwalitatief alternatief. Theresa kwam voor OSIER uit op materiaal uit Italië.

“Wij gebruiken een mix van PVC en PU, dat ook gebruikt wordt voor bijvoorbeeld vliegtuigstoelen, de auto- en meubelindustrie. Dit materiaal is niet te vergelijken met het PVC dat voor veel ‘faux-leather’ uit Azië wordt gebruikt, maar voldoet aan een berg milieustandaarden. Weliswaar is het materiaal daardoor 2 keer zo duur als echt leer, maar ook veel hygiënischer en net zo sterk. Nog een voordeel: het verjaard op dezelfde manier als leer en wordt dus ook steeds mooier door het dragen.”

Appel leer

OSIER verkent inmiddels ook nog andere alternatieven. Zo wordt de komende collectie bijvoorbeeld van pelle mala, appel leer, gemaakt. “ Die producten bestaan voor 50 procent uit milieuvriendelijk PU zodat de tassen lang meegaan en voor 50 procent uit appelschillen. Het lijkt zo ontzettend op leer dat onderscheid niet te maken is,” aldus Theresa.

Net als Theresa vinden steeds meer designers en producenten de weg naar vegan leer, een mooie kentering in de industrie. Ben je nu getriggerd en wil je meer weten over de leerindustrie? Check dan eens dit filmpje dat Stella McCartney opnam voor de PETA, let op, het kan als shocking worden ervaren.

Dit artikel is geschreven door gastschrijver Sarah Kuypers.

Meer lezen over de impact van mode?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Het is World Vegan Day: dít is de impact van de leerindustrie
Sluiten