Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 30 mei 2021
Leestijd: 5 minuten

Wat doe je als seks pijnlijk is?

Als je de wereld om je heen mag geloven gaat het er bij de één nog heter aan toe dan bij de ander. Maar het is helemaal niet vanzelfsprekend dat seks een feestje is. Sterker nog, bij 1 op de 10 vrouwen doet het áltijd pijn en voor 1 op de 3 vrouwen is dat af en toe het geval. En dan zijn er de vrouwen met vaginisme, die zó bang zijn voor de pijn, dat ze helemaal afzien van de seks.

Embodiment- en intimiteitscoach Jamie Elise onderzocht wat vrouwen wel en niet helpt bij het verminderen van pijn bij seks. Uit eigen ervaring weet ze: “De pijn is te overwinnen.”

Schaamte en schuld

Tegenwoordig hoor je vaker dat je maar zin moet maken, als je geen zin hebt in seks. Want van seks krijg je vanzelf wel zin. Maar wat nou als seks pijn doet? Dan is het nogal logisch dat je daar niet opgewonden van wordt. Je zit namelijk niet te wachten op een flinke dosis pijn. Deze angst zorgt ervoor dat je lichaam verkrampt, wat pijn tijdens de seks vervolgens weer in de hand werkt.

In sommige gevallen is penetratie wel mogelijk, maar alles behalve fijn. Veel vrouwen gaan dan toch door om de partner niet teleur te stellen. Ogen dicht, even doorbijten en dan hopen dat het snel voorbij is. Ze schamen zich en voelen zich schuldig tegenover hun partner. Jamie: “Maar seks is bedoeld om van te genieten. Niet om uit te zitten!”

Eigenwaarde daalt

Jamie spreekt uit eigen ervaring. De eerste 10 jaar van haar seksleven waren zowel letterlijk als figuurlijk een pijnlijke bedoeling. Pijnloze penetratie was haar wereldvreemd en ze snapte niet waarom. Een tampon inbrengen lukte wel en zo lang ze aan de buitenkant van haar yoni bleef, kon ze met self pleasure zelfs een orgasme bereiken.

Jamie: “Het was ook niet zo dat ik geen seks wilde. Vaak wilde ik niets liever! Maar mijn lijf werkte niet mee. Hoe lief de ander ook was. Hoe rustig aan we ook deden. Penetratie bleef pijnlijk en zo goed als onmogelijk. Ik was ervan overtuigd dat er iets grondig mis was met mij. Met name met mijn lichaam. Het was niet alleen te dik, maar functioneerde ook niet.”

Thuiskomen in je lichaam

Inmiddels weet ze dat ze niet ‘stuk’ is en dat ze niet is mislukt als vrouw of vriendin. Sterker nog, ze bevindt zich naar eigen zeggen regelmatig in de zevende sekshemel. “Penetratie is niet meer pijnlijk en ik geniet van de liefde, intimiteit en alles waarvan ik tien jaar lang dacht dat het niet voor mij was weggelegd.”

Met behulp van coaches, boeken en trainingen leerde ze de waarheid over seksuele energie. Hoe voor je verlangens gaan staan ervoor zorgt dat je écht kunt genieten van intimiteit en all the good stuff. Wat je hiervoor nodig hebt is geen magie, maar bewustzijn, aanwezigheid en verbinding. Door thuis te komen in haar lichaam, was seks niet langer pijnlijk.

Taboe op vaginisme

Deze wijsheid zet Jamie nu dagelijks in, want ze is ervan overtuigd dat pijnloze seks voor iedere vrouw is weggelegd. Ze wilt het taboe op vaginisme doorbreken en laten zien dat je geen freak of nature bent als je niet in staat bent om te genieten van seks. “De kans dat je vagina te klein is voor penetratie is echt nihil en voor alle andere oorzaken bestaat een oplossing,” aldus Jamie.

Voor alle vrouwen die denken dat er iets mis met ze is of die het gevoel hebben dat ze zich erbij neer moeten leggen dat seks niet voor hen is weggelegd, geeft Jamie hierbij 3 cruciale tips die je – hopelijk –  zullen helpen en goede moed kunnen geven om de pijn voor eens en voor altijd te overwinnen.

1. Get to know your ladyparts

Je vulva hoort bij je als je handen en voeten. Daarnaast kan ze een bron van ontzettend veel genot zijn… Ik kan me niet voorstellen dat je niet wilt weten hoe ze eruit ziet! Dus pak een spiegel en get to know her.

Daarnaast is het belangrijk dat je leert wat er precies binnenin jou gebeurt op het moment van penetratie. Vergroot je kennis over je bekkenbodemspieren en oefen in het aan- en ontspannen hiervan.

2. Voorkom angst voor pijn

Spreek met jezelf af dat je altijd zult stoppen wanneer het pijn doet. Zorg ervoor dat je de controle terugkrijgt. In de eerste plaats door je te realiseren dat jij het moment van penetratie bepaalt. Als penetratie nu erg pijnlijk of onmogelijk is mag je beginnen met het terugkrijgen van de controle over je bekkenbodemspieren.

Weet dat seks meer is dan penetratie en dat jouw genot is even belangrijk als dat van de ander. De juiste partner wil het weten wanneer het voor jou niet fijn is. De juiste partner wil jou geen pijn doen. Al helemaal niet voor zijn eigen plezier. Penetratie is geen ‘standaard’ onderdeel van seks en altijd optioneel. Jouw pleasure is dat niet.

3. Onderzoek wat je fijn vindt

En wat je niet fijn vindt. Je stopt jezelf toch ook niet op regelmatige basis vol met eten terwijl je geen honger hebt? En als het niet lukt om opgewonden te worden… Onderzoek dan wat je in de weg zit. Is het angst voor pijn? Bepaalde negatieve overtuigingen over seksualiteit of je lichaam?

Je mind is je belangrijkste seksuele orgaan. Het is de plek waar opwinding begint en ook de plek die opwinding in de weg kan staan. Tijd om hierin eens op onderzoek uit te gaan! Onthoud dat het absoluut niet gek is als opwinding weer verdwijnt. Opwinding gaat vrijwel nooit in een rechte lijn omhoog om te exploderen in een orgasme. Het is een golvende energie.

Embodiment

Ook wordt er tegenwoordig veel aandacht besteed aan de seksuele empowerment van vrouwen, maar in dit gesprek valt deze grote groep vrouwen met vaginisme helaas buiten de boot. En dat is zo zonde! Vaginisme is ontzettend goed te behandelen en embodiment (een combinatie tussen intuïtief dansen, ademhalingsoefeningen en geleide meditatie) is hier een groot onderdeel van.

Speciaal voor Bedrock heeft Jamie een video opgenomen, waarin ze je meeneemt op een reis naar jouw seksuele schaamte en verlangens. Deze oefening helpt je om de (onbewuste) blokkades op te lossen en weer verbinding te maken met je verlangens. Veel succes en… enjoy!

Luistertip! 🎧

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️