Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Verzorging 12 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom je je vulva extra goed wilt verzorgen in de winter

De verzorging van je vulva is niet het meest sexy onderwerp. Maar hé, wij zijn er om taboes te doorbreken en om dit soort topics bespreekbaar te maken. Want je vulva goed verzorgen is belangrijk, en al helemáál tijdens de wintermaanden, zo blijkt.

De winter brengt veel verandering met zich mee. Je krijgt minder zonlicht binnen, mensen krijgen last van een winterdip en het koude, droge weer staat vaak onlosmakelijk gelijk aan een droge winterhuid. Dat laatste heeft ook een effect op de huid rond je vagina, en laten we daar eens dieper op ingaan.

Maak kennis met een winter vagina

Het principe is eenvoudig: net als lippen en huid heeft de huid rond je vagina de neiging om uit te drogen bij koud weer. Dit is voornamelijk het geval bij mensen die van nature al snel last hebben van een droge huid.

Lees ook: Wat stop jij eigenlijk in je vagina? Chemicals are not for pussies!

Let op: het weer heeft gelukkig geen invloed op het inwendige milieu in je vagina. Studies hebben aangetoond dat de interne werking van de vulva niet beïnvloed wordt door temperatuur. Het gaat dus echt om de huid rondom je vagina die makkelijker uitdroogt tijdens de winter.

Suikers

Daarnaast staat de gezondheid van je vagina ook in relatie tot je dieet. Zo heeft onderzoek aangetoond dat er een positief verband is tussen de inname van suikers (producten die hoog in glucose zijn) en de ontwikkeling van vaginale schimmelinfecties.

Ook interessant: Niet schrikken: zoveel bacteriën zitten er in je handdoek en beddengoed

In de wintermaanden (en met name rond de feestdagen) ligt de algemene consumptie van suikers gemiddeld een stuk hoger (denk maar al die kerstkoekjes en toetjes!).

Kortom: een droge huid omwille van het weer in combinatie met een verhoogde kans op schimmelinfecties maakt dat het verzorgen van je vulva in de winter extra prioriteit verdient.

Zo verzorg je je vulva in de winter

Nu goed, hoe verzorg je je vulva dan precies? Wat het droge-huid-gegeven betreft kan een parfumloze hydraterende crème voor een gevoelige huid het probleem tackelen. Breng deze crème dagelijks aan in de zone rond je schaamlippen (dus niet erin, want daarmee verstoor je mogelijk de zuurgraad in je vagina).

Tip: Femcare-merk Yoni lanceert een nieuwe en leerzame podcast: ‘the pussycast’

Daarnaast kun je ook op andere manieren je vaginale hygiëne een boost geven. Gebruik bijvoorbeeld geen maandverband of tampons die niet duidelijk communiceren waarvan ze precies gemaakt zijn, maar ga voor organische alternatieven.

Wat het wassen van je vagina betreft is het belangrijkste advies: let it be all natural. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat vaginale zepen niet alleen onnodig zijn (het lichaam reinigt zichzelf namelijk!), het verhoogt ook nog eens de kans op eierstokkanker. De vulva dagelijks spoelen met water is dus meer dan voldoende.

En zo komen we de winter weer door!

Meer over het vrouwelijk lichaam?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️