Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 2 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Hallo droge winterhuid: 5 natuurlijke manieren om je huid te hydrateren

Een droge huid: of je daar nou altijd last van hebt of juist bijna nooit, tijdens de wintermaanden moet (bijna) iedereen eraan geloven. Door de kou en lage luchtvochtigheid wordt je huid namelijk vanzelf droger. Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om je droge huid te herstellen.

In de herfst en winter wordt de lucht droger en kouder. Maar wanneer het kouder wordt, zijn je talgklieren ook minder actief en verandert de stofwisseling in je huid. Niet zo gek dus dat je last krijgt van een droge huid! Maar wat kun je er tegen doen?

Tips tegen een droge huid

Er zijn een aantal natuurlijke manieren om van je droge huid af te komen en je huid weer te herstellen en te hydrateren:

Pas op met heet water

In de winter is het heel verleidelijk om regelmatig een warme douche te nemen, maar als je last hebt van een droge huid wil je daar juist mee oppassen. Als je al een droge huid hebt, maakt warm water dat alleen maar erger.

Stap liever onder een lauwe douche en blijf er niet te lang onderstaan. Dara bespaar je ook meteen een heleboel water mee!

Must read: Een droge winterhuid? Gebruik deze natuurlijke badproducten

Niet scrubben

Zorg dat je niet schrobt onder de douche of een scrub met harde korrels gebruikt, daarmee vererger je een droge huid. Eenmaal uit bad of uit de douche? Dep je huid dan voorzichtig droog in plaats van jezelf grof af te drogen met een handdoek.

De lucht in huis

In de winter draaien we de verwarming graag wat graden omhoog, zodat het binnen lekker warm blijft. Maar wel met het gevolg dat de lucht een stuk droger wordt.

Je kan een humidifier aanschaffen om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden of – een simpeler alternatief – je kan wat bakjes water aan de verwarming hangen.

Must read: 18 planten die de lucht in huis schoner maken

En zorg dat je regelmatig de ramen open zet, óók als het koud is. Daarmee zorg je dat je frisse lucht in huis hebt, vooral in de slaapkamer is dat belangrijk.

Lees ook: Voorkom verkoudheid en irritaties: 7 tips om de lucht in huis te reinigen

Hydrateer

Een droge huid heeft logischerwijs behoefte aan water, vocht dus. Nadat je de oorzaak hebt aangepakt (droge lucht), kan je kijken wat je kan doen aan de droge huid zelf. Bij een droge huid wil je geen huidproducten gebruiken waar zeep in zit, want zoals je vast weleens hebt gemerkt onder de douche: zeep droogt uit.

Daarnaast is het bij een droge huid een goed idee om natuurlijke producten te gebruiken die veel vocht bevatten uit natuurlijke ingrediënten. De ingrediënten die ervoor zorgen dat je huid juist meer gaat irriteren zijn: parabenen, alcohol, maar ook citrus bijvoorbeeld. Die wil je dus vermijden.

Must read: Deze 7 natuurlijke oliën wil je dagelijks gaan gebruiken

Laat de scrubs het liefst even links liggen en kies voor producten die rijk zijn aan vocht. Denk aan plantaardige oliën als kokosolie, sheabutter en andere producten die vette ingrediënten bevatten zoals olijven en avocado.

Ook interessant: Waarom het tijd is nu écht te kiezen voor natuurlijke producten, experts leggen uit

Eet vochthoudende producten

Een gezonde huid komt van binnenuit, zeggen ze weleens. Wanneer je last hebt van een droge huid is het dus ook zaak om te kijken naar je voeding. Om een droge huid te herstellen wil je voldoende vochthoudende producten eten.

In de praktijk is dat voeding die bestaat uit (gezonde) vetten. Denk aan avocado en noten maar ook vette vis. Wist je dat de omega-3 vetzuren in vis komen uit algen? De vegan manier om aan omega-3 te komen is door het slikken van algenolie-supplementen.

Een droge huid kan wel wat versteviging gebruiken. Je huid verstevigen doe je door voldoende vitamine C binnen te krijgen, die de aanmaak van collageen stimuleert. Zorg dus ook dat je genoeg fruit en groente binnenkrijgt!

Zo krijg je een gezonde huid:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hallo droge winterhuid: 5 natuurlijke manieren om je huid te hydrateren
Sluiten