Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 29 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Stress down under: dit kan het effect zijn van stress op je vagina

We weten allemaal dat stress grote gevolgen kan hebben voor je lichaam. Zo kan je in een stressvolle periode ook last krijgen van slapeloosheid, migraines, een burn-out of zelfde (chronische) ziektes. Maar wist je dat zelfs jouw vagina last kan hebben van langdurige stress?

Stress merk je niet alleen in je hoofd, maar ook down under.

Dit effect kan stress hebben op je vagina

Van gekke geurtjes tot een laag libido, we nemen verschillende effecten van stress met je door.

1. Laag libido

Je herkent het misschien wel dat je in een stressvolle periode er ‘s avonds niet aan moet denken om je ook nog eens uit te sloven tussen de lakens. Stress kan een killer voor je libido zijn. Sterker nog, het is waarschijnlijk het eerste wat je vaarwel kunt zeggen wanneer je stress ervaart.

Maar onthoud dat je libido altijd gewoon terug kan komen wanneer je weer beter in je vel zit – niets om je zorgen over te maken dus. Daarnaast is het heus niet ergens als je niet de hele tijd behoefte hebt aan seks, met een tijdje wat minder, is niets mis mee.

Heb je stress? Zoveel groente en fruit eten helpt je er vanaf

Heb je last van je lage libido, probeer er dan ook op te letten wat je eet. Koffie en alcohol drogen je lichaam uit, en kunnen er dus voor zorgen dat je klachten erger worden. Daarnaast is het altijd een goed idee om voldoende water te drinken.

2. Vaginale droogte

Als je langdurig last hebt van stress, dan kan je dat na een tijd ook gaan merken in de hoeveelheid vocht die je vagina aanmaakt. Merk je dat je meer moeite krijgt met opgewonden raken, of dat je vagina tijdens de seks wat droog aanvoelt? Dan kan het een goed idee zijn om (vegan) glijmiddel te gebruiken.

Stay calm… Rustig blijven in stressvolle momenten doe je zo

3. Stress zorgt voor een onregelmatige menstruatie

Ben je niet ongesteld geworden? Dat kan ook komen door een grote hoeveelheid stress in je lichaam. Stress kan invloed hebben op jouw cyclus en de reden is eigenlijk heel logisch: wanneer je veel stress hebt, vindt jouw lichaam het nog geen tijd om zwanger te worden.

4. Gekke geurtjes

Stress zorgt voor een hormonale disbalans. Hierdoor kan het voorkomen dat de bacteriën in jouw vagina wat zwakker worden, en daardoor kan jouw afscheiding wat anders gaan ruiken dan normaal. Soms wordt de afscheiding dan ook wat dikker en donkerder van kleur.

Dus óók voor down under geldt: hoe minder stress, hoe beter!

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje NSMBL.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️