Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Liefde & Seks 13 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Single vrouwen tussen de 25 en 44 jaar hebben weinig vertrouwen in de liefde

Boy, oh boy, wat zijn we pessimistisch. Uit recent onderzoek is gebleken dat single vrouwen tussen de 25 en 44 jaar weinig hoop hebben op het vinden van liefde. En hoe ouder we worden, hoe minder vertrouwen we krijgen.

Wat betekent dit voor de liefde anno 2024 en de uitdagingen waar we mee te maken hebben?

Verrassende resultaten

Recent onderzoek onder 1.000 Nederlandse singles, uitgevoerd door singlereisorganisatie VillaVibes, onthult een verrassende resultaat. Slechts 21 procent van de vrouwelijke singles tussen de 25 en 44 jaar geeft aan een relatie te verwachten.

En naar mate de leeftijd stijgt, lijkt dit vertrouwen alleen maar af te nemen! Bij de groep van single vrouwen tussen de 45 en 54 jaar daalt het percentage naar 15 procent en boven de 55 jaar is het slechts 3 procent die nog vertrouwen heeft in de liefde.

Alle ballen in de lucht

Waardoor zou het toch komen dat we zo pessimistisch zijn? Komt het omdat we al veel teleurstellingen voor onze kiezen hebben gekregen? Of omdat veel dertigers net gesetteld zijn en de markt dus vrij krap is? Of omdat de samenleving teveel van ons verwacht?

Of misschien proberen we in deze levensfase om alle ballen in de lucht te houden? Carrière, sociaal leven, sporten, huiselijke verplichtingen en wellicht zorgen voor de kinderen (na een scheiding of break-up).

Al deze dingen maken het uitdagend om tijd en energie te investeren in het vinden van een partner. De druk om succesvol te zijn op alle vlakken, kan het vertrouwen in het vinden van liefde beïnvloeden.

Mannen hebben meer vertrouwen in de liefde

Opmerkelijk genoeg hebben mannen in dezelfde leeftijdscategorie meer vertrouwen in het vinden van liefde. Zo geeft 26 procent van de mannen tussen 25 en 45 jaar aan een relatie te verwachten in 2024. Bij de groep tussen 45 en 54 jaar hebben mannen ook iets meer vertrouwen (17 procent).

En bij de 55-plussers wordt het grootste verschil gezien. Bijna 10 procent van de vrijgezelle mannen is nog steeds optimistisch is over het vinden van een relatie in 2024.

Vrouwen staken de zoektocht eerder

Ook bijzonder: vrouwen lijken de zoektocht naar een vaste relatie eerder te staken dan mannen. Binnen de categorie single vrouwen tussen de 25 en 44 jaar, die dan toch nog behoorlijk midden in het leven staan, is 47 procent op zoek naar de liefde.

Terwijl bij de mannen in diezelfde categorie 56 procent aangeeft actief op zoek te zijn naar een relatie. Slechts 33 procent van de vrouwen tussen de 45 en 54 jaar is nog op zoek, tegenover 44 procent procent bij de mannen.

Boven de 65

Overigens lijkt het enthousiasme boven de 65 het laagst te zijn. Slechts 13 procent van de vrouwen neemt dan nog de moeite, al is 23 procent van de mannen van 65+ dan nog steeds niet klaar met de zoektocht naar liefde.

Dat komt waarschijnlijk omdat de mannen die nu 65 jaar en ouder zijn niet zo zelfstandig zijn. Ze zullen dus wel op zoek moeten naar een vrouw die voor hen kan zorgen, aangezien ze zelf niet eens weten hoe ze moeten koken of strijken.

Echt angst om alleen oud te worden is er niet. Althans, van de vrouwen tussen de 25 en 44 jaar geeft 40 procent aan hier bang voor te zijn. Dat betekent dat 60 procent het vertrouwen heeft nog een partner te vinden, óf het misschien wel helemaal niet zo erg vindt om alleen te blijven.

Dat laatste is niet helemaal duidelijk uit het onderzoek, maar feit is natuurlijk dat we met z’n allen steeds zelfstandiger worden en dat we geen man meer nodig hebben. Zo is er een trend gaande om te wonen in community’s en zien we een monogame revolutie opkomen.

Dus, de tijden veranderen. En zo ook ons beeld over de liefde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️