Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 8 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Feeling stressed? 3 bijzondere energy cleansing rituelen uit Hawaii

Hawaii wordt natuurlijk omringd door water, waardoor veel Hawaiianen een speciale band hebben met het water. Wanneer zij zich gestresst voelen, richten ze zich op deze spirituele relatie met de oceaan om zich beter te voelen. In dit artikel delen we drie bijzondere energy cleansing rituelen, Hi’uwai genoemd, die je kunt proberen als je stress hebt.

Ook wanneer je niet dicht bij de oceaan woont.

Energy cleansing rituelen uit Hawaii

Er zijn duizenden soorten Hi’uwais, lezen we op Mind Body Green. Ze dienen allemaal een ander doel en worden al eeuwenlang mondeling doorgegeven in Hawaiiaanse families. Dit zijn drie rituelen die jij ook eens kunt gebruiken als je stress ervaart.

Om iets uit het verleden los te laten

Loop de oceaan in met bladeren van een plant die een speciale betekenis voor jou heeft. Zelf gebruiken de Hawaiianen de ki-plant (ook wel ti-plant genoemd) waarvan de oude Hawaiianen geloofden dat deze een grote spirituele kracht had.

Wow: Hawaii verklaart klimaatverandering nu als ‘state of emergency’

Zeg vervolgens een gebed en scheur daarbij elk blad stuk voor stuk uit elkaar. Elk stukje dat je in de oceaan strooit, vertegenwoordigd iets dat je wilt loslaten.

Voor geluk

Dit energy cleansing ritueel wordt vaak gebruikt door Hawaiiaanse tatoeëerders die kakau beoefenen. Dit is een oude Polyneschische methode waarbij tatoeëerders ontwerpen met de hand op de huid tikken. Het ritueel is bedoeld om eventuele kwade geesten weg te spoelen.


Ook bij dit ritueel loop je de oceaan in, maar dit keer met een voorwerp dat belangrijk voor jou is. Bij de tatoeëerders gaat het bijvoorbeeld om gereedschap. Zij nemen elke ochtend hun gereedschap mee de oceaan in om hen te zegenen.

Als je niet in de buurt van de zee woont

Woon je te ver weg van de zee om iedere ochtend een duik te nemen? Dat is geen probleem. Veel Hawaiianen hebben altijd een zakje pa’akai – Hawaiiaans zeezout – bij zich, voor als ze hun hoofd willen leegmaken, maar niet dichtbij de oceaan zijn. Bij dit energy cleansing ritueel leg je een snufje zeezout onder je tong en laat je het oplossen.

Voor veel culturen heeft zeezout zuiverende eigenschappen. Bovendien is het heel makkelijk om dit altijd bij je te hebben. Doe je het met de juiste intentie? Dan symboliseert het reiniging en zuivering en heeft het hetzelfde effect als de daadwerkelijke oceaan.

Vertrouwen in de werking van energy cleansing

Hoewel Nederland een waterland wordt genoemd, hebben wij niet zo’n spirituele band met het water. Het is dan misschien lastig om hetzelfde vertrouwen in de oceaan als de Hawaiianen te hebben, die weten dat deze energy cleansing rituelen al door hun voorouders werden gedaan.

5 wijze levenslessen die we kunnen leren van de Hawaaïanse cultuur

Vind je het lastig om te geloven in de werking van de rituelen? Denk dan eens aan meditatie. Ook dit is een eeuwenoude techniek die door een andere cultuur werd gebruikt bij stress. Waar meditatie vroeger nog als ‘zweverig’ werd gezien, omarmen we deze methode inmiddels wereldwijd. Sterker nog, er is zelfs wetenschappelijk onderzoek dat aantoont hoe krachtig meditatie kan zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️