Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Welzijn 9 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo kom je van dat opgeblazen gevoel (in je buik) af

Ken je dat? Dat je gisteren een broek aanhad die je vandaag opeens niet meer past, omdat je buik zich helemaal opgezet heeft? Of dat je buik zich zover heeft uitgezet dat je je afvraagt of je de pil bent vergeten? Een opgeblazen gevoel in je buik, we hebben er allemaal weleens last van. Toch kan het op een gegeven moment erg hinderlijk worden. Zo kom je ervan af.

Met deze 5 tips voorkom je een opgeblazen gevoel.

Te veel gas in maag en darmen

Een opgeblazen buik kan je vaak letterlijk zien, maar soms is het ook slechts een gevoel. In allebei de gevallen is het vervelend en wordt het meestal veroorzaakt door te veel gas in je maag en darmen. Ook kan een verstoring van de spijsvertering de oorzaak zijn van een opgeblazen gevoel.

Zo kom je ervan af

Een opgeblazen gevoel is zeker geen pretje, maar er zijn een aantal dingen die kunt proberen om ervan af te komen. Dit zijn ze:

1. Neem je eetpatroon onder de loep

Vaak heeft een opgeblazen gevoel iets met je voeding te maken. Zo kunnen te veel koolhydraten, vet en bewerkte etenswaren de boosdoener zijn.

Waarom natuurlijke kruiden helpen tegen maag- en darmklachten

Ook zijn er bepaalde specifieke voedingsmiddelen, zoals peulvruchten en zuivel die je buik op kunnen laten zetten. Aan te raden is het om dit soort producten om de beurt weg te laten uit je dieet en zo te kijken of je klachten verminderen.

2. Stay hydrated

Water drinken is natuurlijk sowieso goed voor je, maar het helpt ook nog eens bij het voorkomen van een opgeblazen gevoel. Door veel water te drinken wordt er namelijk voldoende spijsverteringszuur aangemaakt. Dit zorgt voor een goede spijsvertering en helpt bij het voorkomen van een opgeblazen gevoel.

3. Let op je ademhaling

Als je gestrest bent zit je vaak heel hoog met je ademhaling. Hierdoor eet, drink en praat je waarschijnlijk sneller en komt er extra veel lucht je buik in. Ga daarom eens na hoe je precies ademhaalt en of er eigenlijk niet veel meer lucht naar binnen komt dan je zou willen. Kijk ook naar hoe je stress kan loslaten.

4. Pas op met vet, cafeïne en suiker

Je lichaam heeft niet heel veel aan voeding met (slecht) vet en suiker. Daarom resulteert het eten hiervan vaak in darmklachten, zoals een opgezet gevoel.

Nog meer vervelend nieuws: dat extra kopje koffie kan je ook maar beter laten staan. Cafeïne kan er namelijk voor zorgen dat het eten je maag weer heel snel verlaat. Ook kunnen er door de cafeïne zogenaamde spasmen in de darmen ontstaan. Deze verergeren het opgeblazen gevoel alleen maar meer.

5. Beweeg!

Bewegen kan nooit kwaad, maar je buik wordt er ook nog eens heel blij van. Probeer daarom sowieso per dag 20 minuten te bewegen (maar meer is altijd beter). Hiermee stimuleer je een goede werking van je darmen en het verteringsproces. Ook hou je zo minder spanning in je buik (en hele lichaam) vast.

Deze wetenschapper legt uit hoe je brein en darmen communiceren

Helpen bovenstaande punten niet, dan is het altijd raadzaam om langs de huisarts te gaan. Het zou namelijk ook kunnen dat je last hebt van een bepaalde allergie of darmziekte.

Bedrock talks over voeding

We spreken met orthomoleculair voedingscoach en leefstijldeskundige Anne de Meulmeester over voedingstrends, diëten en voeding als medicijn. Een complex onderwerp. Niet alleen omdat er zoveel trends zijn, maar ook omdat het niet alleen iets is om je honger mee te stillen.

Hoe werkt dat allemaal en wat is nou precies wel en niet goed voor je? Wij vragen Anne alles over jouw dagelijkse dosis vitaminen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️