Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Voeding 27 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit gebeurt er in je lichaam als je koolhydraten eet

Lange tijd werd geroepen dat minder koolhydraten eten de heilige graal is als je wil afvallen. Dit kan kloppen als je bedenkt dat er veel koolhydraten in wit brood en witte pasta zitten. Maar, in sommige groente en fruit zitten ook veel koolhydraten. En die zijn toch wel gewoon gezond? Hoe zit dat?

Om dit te begrijpen moet je weten wat koolhydraten precies zijn en wat er in je lichaam gebeurt als je koolhydraten eet.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten: je hebt het woord vast al vaak voorbij horen komen maar wat zijn het nu eigenlijk precies? Naast eiwitten en vetten, zijn koolhydraten de voedingsstoffen die we nodig hebben om te kunnen functioneren. Koolhydraten zijn zelfs de belangrijkste bron van energie voor je lichaam.

Je lichaam kan zelf geen koolhydraten aanmaken en daarom moet je ze binnenkrijgen via voeding. In de vorm van suiker, zetmeel en vezels zitten koolhydraten in zaden, noten, granen, peulvruchten, groenten, fruit en zuivel. Niet alleen in brood en pasta dus!

Calorieën tellen? Daar kun je beter mee stoppen

Het Voedingscentrum schrijft dat als je lichaam te weinig koolhydraten binnenkrijgt, het spiereiwit gaat gebruiken als energiebron. Dat wil je natuurlijk voorkomen en daarom is belangrijk voldoende koolhydraten binnen te krijgen.

Verschillende soorten koolhydraten

Op basis van hun chemische samenstelling kan je koolhydraten verdelen in 3 groepen: suiker, zetmeel en vezels. Deze zijn dan weer te kwalificeren in simpele koolhydraten (suiker) en complexe koolhydraten (zetmeel en vezels).

Suiker vind je in fruit, zuivel en zoetmakers als honing en agavesiroop. Zetmeel haal je uit granen, bonen, aardappels en mais. Vezels zijn vooral te vinden in groente, fruit, bonen, noten en zaden.

Om goed te kunnen functioneren heeft je lichaam deze 3 verschillende soorten koolhydraten allemaal nodig. Zo leveren suikers en zetmeel energie op en zorgen vezels ervoor dat je spijsvertering, bloedsuiker en cholesterol goed gereguleerd worden.

Hyper van chocolade

Je lichaam verandert koolhydraten in glucose. Doordat suikers een simpele chemische structuur hebben, worden ze heel snel omgezet tot glucose. Hierdoor krijg je snel energie en een piek in je bloedsuiker. Dit is waarom je heel hyper kan worden na het eten van chocolade.

Bij elke bui past ander eten volgens de voedingspsychiatrie

Bij zetmeel en vezels, complexe koolhydraten, duurt het een stuk langer voordat deze worden omgezet tot glucose. De energie die je hiervan krijgt, is gematigder en langduriger, zonder hele hoge pieken. Dit betekent vaak ook minder vermoeidheidsklachten. Na een suikerpiek komt namelijk ook vaak een dal waarbij je je heel moe en futloos voelt.

Van glucose naar de cellen

Wanneer de koolhydraten zijn veranderd in glucose, komen ze terecht in de bloedvaten. Via het bloed wordt de glucose eerst gebruikt door cellen die het direct nodig hebben, zoals die van de spieren en hersenen. Het hormoon insuline speelt hierbij een belangrijke rol, want dat zorgt ervoor dat de glucose de cellen kan bereiken.

Waarom consumeren we nog zoveel suiker? Dit is de macht van de suikerlobby

Vaak eten we meer koolhydraten dan dat we op dat moment nodig hebben. Het overige glucose blijft dan niet in het bloed zitten, maar wordt deels in de lever en spieren opgeslagen als een energiereserve. Wanneer er nóg meer glucose over is, wordt dit in vetcellen opgeslagen in de vorm van lichaamsvet.

Koolhydraten zijn dus essentieel voor je lichaam en ze volledig uit je dieet schrappen, is waarschijnlijk geen goed idee. Wel is het nuttig om na te gaan wát voor soort koolhydraten je binnenkrijgt. Ze noemen suiker niet voor niets een sluipmoordenaar

Bedrock Talks over gezonde voeding

Bedrock’s Rosa en Lisanne spreken met orthomoleculair voedingsdeskundige Anne de Meulmeester over voedingstrends en – misschien nóg interessanter – hoe zet je voeding in als medicijn?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️