Zonderzooi
Zonderzooi Voeding 12 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Is chocolade gezond? De positieve effecten van cacao op je lichaam

Chocolade is misschien wel één van de meest populaire snoepsoorten. De zoete smaak van chocolade in je mond en dan dat blokje wat wegsmelt op je tong. Heer-lijk. Maar wist je dat chocolade ook erg goed kan zijn voor je lichaam? Chocolade bevat namelijk cacao, dat rijk is aan verschillende goede voedingsstoffen. We leggen uit wat de positieve effecten van cacao zijn op je lichaam.

Disclaimer: chocolade = gezond is niet zo 1, 2, 3 waar en moet genuanceerd worden.

Cacao is rijk aan antioxidanten

Cacao is, net zoals blauwe bessen en frambozen, rijk aan antioxidanten. Deze beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Deze agressieve stoffen kunnen schade aanbrengen aan weefsels en het DNA in je cellen. Wanneer vrije radicalen schade veroorzaken heet dat oxidatieve stress.

Dit ontstaat wanneer er te veel vrije radicalen aanwezig zijn in je lichaam, wat kan zorgen voor hart- en vaatziekten, kanker en schade aan je zenuwstelsel. Door vaker antioxidanten te eten kan je je lichaam beschermen tegen deze ziektes. De oplossing? Chocolade!

Cacao versus blauwe bessen

Cacao bevat 20 keer (!) zoveel antioxidanten als blauwe bessen. Genoeg redenen dus om eens vaker chocolade te eten. Hierbij is het alleen wel belangrijk om te kiezen voor pure of rauwe chocolade. Hoe hoger het percentage cacao in de chocolade, hoe meer antioxidanten de chocolade dus ook bevat.

Ook lezen: Dit is de duistere wereld achter je chocoladereep

Chocolade met een gehalte van 85 procent cacao kan je al gezond noemen, maar 90 procent is eigenlijk beter. Het beste voor je lichaam is rauwe chocolade of rauwe cacaopoeder, omdat tijdens het branden van de cacaobonen meer dan de helft van de antioxidanten verloren gaan. Daarom barst rauwe chocolade van de antioxidanten.

Cacao is goed voor je cholesterol

Heb je een te hoog cholesterol? Ook dan kan rauwe chocolade voor een oplossing zorgen. Cacao gaat het oxideren van het LDL-cholesterol (ook wel het ‘slechte’ cholesterol gehalte genoemd) tegen. Dat betekent dat het HDL-cholesterol in je bloed stijgt, wat ook wel het goede cholesterol gehalte wordt genoemd.

Maar let wel op, want niet alle vormen van chocolade zorgen ervoor dat je cholesterol gehalte minder wordt. Gewone chocolade (wit, melk of puur met een laag percentage) bevat namelijk ook veel verzadigd vet, wat juist weer zorgt voor een verhoging van het LDL-cholesterol gehalte.

Ook lekker: Sinaasappelhavermoutje met cacao

Wil je je cholesterol verlagen? Kies dan voor rauwe chocolade of rauwe cacao poeder en verwerk dit in een smoothie of door je havermoutpap. Ook kan je bijvoorbeeld raw cacao nibs toevoegen aan je yoghurt.

Magnesium in cacao

Cacao is rijk aan magnesium, één eetlepel cacao bevat 53 gram magnesium. Heb je weleens het gevoel dat je extreem trek krijgt in chocolade net voordat je ongesteld moet worden? Dat heeft eigenlijk te maken met het feit dat je lichaam een magnesium tekort heeft. Dit magnesium tekort kan je prima aanvullen met een blokje pure chocolade.

Je voelt hem misschien al wel aankomen: ook hierbij is het beste om te kiezen voor rauwe chocolade of cacao nibs. Voeg in je pre-menstruatie fase eens wat vaker rauwe cacao toe aan je maaltijden, zodat je magnesiumgehalte op peil blijft. Vind je rauwe chocolade te bitter? Kies dan voor pure chocolade met een zo hoog mogelijk percentage cacao.

Gelukkig én meer zin in seks van chocolade

Cacao bevat ook een stofje dat je gelukkig maakt, genaamd fenylalanine. Dit is een essentieel aminozuur, wat betekent dat je deze via je voeding moet binnen krijgen. Fenylalanine zorgt voor de aanmaak van de neurotransmitters dopamine, adrenaline en noradrenaline in je hersenen.

Dopamine wordt ook wel je gelukshormoon genoemd en bovendien verhoogt dit ook je libido. Nog een reden om vaker chocolade te eten.

Hoeveel chocolade heb je per dag nodig?

Pure chocolade zit boordevol goede voedingsstoffen, dat is een feit. Maar pure chocolade bevat ook suiker en verzadigde vetten, dus ga jezelf ook niet overeten aan chocolade. Met één blokje van 10 gram per dag krijg je al voldoende goede voedingsstoffen binnen en zo zorg je ervoor dat je niet kilo’s aankomt van teveel chocolade in je voedingspatroon.

De beste vormen zijn rauwe chocolade, bijvoorbeeld de chocolade van Lovechock. Ook zijn rauwe cacaopoeder en cacao nibs super voor je lichaam.

Dit artikel is geschreven door Dalí, zij is foodcoach en blogger. Met haar blog Zonderzooi wil ze zoveel mogelijk mensen inspireren om gezonder en duurzamer te leven. ‘A healthy outside starts from the inside’, dat is haar motto. Naast koken is ze ook dol op yoga en reizen.

Meer healhy vibes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Is chocolade gezond? De positieve effecten van cacao op je lichaam
Sluiten