Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Voeding 9 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Heb je stress? Zoveel groente en fruit eten helpt je er vanaf

Stress ervaren we allemaal wel ‘s. Of het nu komt doordat je relatie uit is, de drukte op werk de spuigaten uitloopt of het thuis even niet van een leien dakje loopt, soms wordt het gewoon even teveel. We kunnen allemaal dus wel wat tips gebruiken om stress de baas te zijn. Nu weet je vast dat het zin heeft om even op je ademhaling te letten of te mediteren, maar wat als je daar nu totaal geen zin in hebt? Well, dan kan groente en fruit je helpen.

Uit Australisch onderzoek onder 8600 mensen blijkt dat het eten van bepaalde hoeveelheden groente en fruit je stresslevel doet dalen.

Stress verminderen met groente en fruit

Dat groente en fruit sowieso goed voor ons is en het belangrijk is om er voldoende van te eten, moge duidelijk zijn. Maar nu blijkt ook dat het eten van meer groente en fruit een positief effect heeft op ons stressniveau.

De onderzoekers ontdekten dat zo’n 470 gram aan groente en fruit per dag de ideale hoeveelheid is om je stress te managen. De personen die dagelijks genoeg groente en fruit aten, hadden 10 procent lagere stresslevels dan de mensen die slechts 230 gram aten.

5 manieren om van je stress af te komen (zonder te mediteren)

Groente en fruit en mentale gezondheid

Wat je eet, heeft dus wel degelijk invloed op je mentale gezondheid en je geluksgevoel in het algemeen. Hoe dit precies werkt, is nog niet helemaal duidelijk.

De onderzoekers vermoeden dat het heeft te maken met de nutriënten die veggies en fruit bevatten. Al die goede stoffen, vitaminen en mineralen verminderen oxidatieve stress en opvlammingen in het lichaam. En dat komt onze mentale gezondheid alleen maar ten goede.

En niet alleen deze onderzoekers hebben een sterk vermoeden dat een gezond voedingspatroon positieve effecten heeft op onze mind. Ook orthomoleculair voedingsexpert en leefstijl coach Anne de Meulmeester vertelde dit ons al eerder in de podcast over gezond voeding.

Anne ziet in haar praktijk zelfs dat mensen die aan de slag gaan met hun voedingspatroon, gezonde keuzes maken en weten welke voeding niet goed voor hen werkt, kunnen minderen met anti-depressiva.

Feeling stressed? 3 bijzondere energy cleansing rituelen uit Hawaii

Meer veggies en fruit eten

De onderzoekers, maar ook Anne zelf, zijn echter van mening dat we bij de 470 gram groente en fruit niet moeten stoppen om ons lichaam te voorzien van de stoffen die het nodig heeft om goed te werken.

Anne is van mening dat we 500 gram groente en 2 tot 3 stuks fruit per dag moeten eten. Ook de researchers raden aan om die hoeveelheden aan te houden.

Inspiratie nodig voor op je bord? We maakten een lijst met 11 overheerlijke groente-recepten die je absoluut ‘s uit wilt proberen.

Meer groente eten, hoe dan? Op deze manier voeg je meer groenten toe aan je ontbijt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️