Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psyche 9 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Wat is een masochistisch persoon precies en hoe herken je er één?

Het woord masochistisch lijkt misschien op macho, maar daar heeft het niets mee te maken. Simpel gezegd is masochisme iemand die voldoening haalt uit het ondervinden van pijn of vernedering. Dit kan tijdens de seks zijn, maar ook in andere situaties. Dit zijn 6 eigenschappen waaraan je masochistisch persoon herkent.

In bepaalde opzichten lijkt een masochist ook veel op een pleaser.

Masochisme ontstaat in kindertijd

Een masochist zet zich in heel veel situaties onder anderen en erkent zijn of haar eigen behoeftes niet. Op dagelijkse basis kwellen masochisten zichzelf en halen hier (bewust of onbewust) een vorm van bevrediging uit.

Als iemand zich onvolwassen gedraagt ligt bijna altijd aan deze twee redenen

Er wordt gezegd dat dit gedrag al ontstaat in de kindertijd. Wanneer kinderen een slechte opvoeding hebben gehad, gaat een kind zich in sommige gevallen aanpassen aan de omgeving zonder zich af te vragen wat het zelf wil. Dat kan zich ontwikkelen tot een levenshouding waarbij je denkt dat alles wat je doet in dienst van anderen is.

6 eigenschappen waaraan je een masochist kan herkennen

Benieuwd waaraan je een masochist kan herkennen? Dit zijn 6 veelvoorkomende eigenschappen.

1. Geen nee kunnen zeggen

Het voornaamste kenmerk van masochisme is geen nee kunnen zeggen. Door nee te zeggen geef je namelijk je eigen grenzen aan en daar zijn masochisten amper toe in staat. Ook is overal ja op zeggen een manier om anderen te pleasen, een die sterk tegen gevoelens van zelfliefde en zelfrespect ingaat.

2. Extreem perfectionistisch

Een klein beetje perfectionisme kan nooit kwaad, want iets goed willen doen is in principe een mooie eigenschap. Bij masochisten slaat het echter door en zij zijn dan ook extreem perfectionistisch. Als een masochist een keer een sportsessie overslaat of het wat minder doet op werk, voelt hij of zij zich dagenlang verschrikkelijk. Toch is het maken van fouten juist hard nodig.

3. Anderen willen redden

Een masochist wil altijd iedereen redden: mensen, dieren en de planeet bijvoorbeeld. Dit komt doordat zij het slechte gevoel over zichzelf willen overcompenseren. Toch is er eigenlijk maar één persoon die de masochist hoeft te redden en die is te vinden in de spiegel.

4. Aangetrokken tot narcisten

Masochisten halen plezier uit vernederd worden en narcisten nemen dit maar al te graag voor hun rekening. Daarom zijn masochisten en narcisten de perfecte slechte match. Ook al worden zij alsmaar naar elkaar toegetrokken, een relatie tussen de twee is ongezond en zal daarom nooit lang standhouden.

5. Niet voor jezelf opkomen

Een masochist is een typische deurmat: iemand die niet voor zichzelf opkomt en over zich heen laat lopen. Ook geeft een masochistisch persoon nooit aan wat zijn of haar eigen behoeftes zijn. Anderen maken hier dan ook vaak gebruik van, omdat zij toch weten dat deze persoon er nooit iets van zal zeggen.

6. Houden van drama

Masochisten zijn echte dramajunkies. Omdat zij zelf vinden dat zij geen blije emoties verdienen, gaan zij altijd op zoek naar drama. Voelt een situatie goed of gaat een relatie eindelijk de goede kant op, dan zullen masochisten hier altijd van wegrennen.

Herken je jezelf in een paar van de bovenstaande punten, dan hoeft het niet per se te betekenen dat je een masochist bent. Wel is het een goed moment om bij jezelf na te gaan of je gelukkig wordt van de manier waarop je je leven leidt. Jezelf afvragen of je voor anderen leeft of voor jezelf, is dan een goed beginpunt.

Liefdevol met jezelf omgaan, zo doe je dat

Weet dat jij er mag zijn en dat het helemaal oké is om jezelf op de eerste plaats te zetten. Oprecht zelfliefde is immers de weg naar geluk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️