Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psyche 10 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 5 kenmerken van een narcistische vriendschap

Kenmerkend aan iemand met narcisme is dat hij of zij in het begin erg charmant kan overkomen. Ook valt er altijd wat te beleven met deze persoon. Goede eigenschappen voor een vriend zou je denken, totdat je erachter komt dat de vriendschap eigenlijk helemaal niet zo leuk meer is. Misschien heeft deze vriend zelfs wel narcistische trekjes.

Dit zijn de 5 kenmerken van een narcistische vriendschap.

5 kenmerken van een narcistische vriend

Natuurlijk moet je oppassen met zomaar het label narcist op iemand te plakken. Je weet nooit zeker wat er speelt en waarom iemand zich op een bepaalde manier gedraagt. Herken je deze 5 kenmerken iemand? Dan bestaat er de kans dat deze persoon in bepaalde mate last van narcisme heeft.

1. Je voelt je gesloopt na een afspraak

Waar je in het begin de grootste lol had met deze vriend, kijk je nu ontzettend op tegen elke afspraak. Iemand met narcisme doet er namelijk in het begin alles aan zodat je hem of haar geweldig vindt.

Dit is waarom narcisten en HSP’ers elkaar aantrekken

Is dit eenmaal gelukt, dan wordt er totaal geen moeite en energie meer in jou gestoken. Deze vriend vraagt dan continu dingen van jou, zonder er ook maar iets voor terug te geven. De vriendschap is dan totaal uit balans. Logischerwijs voel jij je dan gesloopt na elke afspraak.

2. Deze vriend praat negatief over gemeenschappelijke vrienden

Narcisten verwachten dat iedereen loyaal is naar hen toe, maar zijn dit zelf tegen niemand. Zo vertellen ze vaak persoonlijke geheimen van anderen door. Ook is het geen goed teken als je een vriend hebt die continu slecht praat over gemeenschappelijke vrienden. Bedenk dat dit hoogstwaarschijnlijk ook over jou gebeurt.

3. Alles kan maar op één manier

Iemand met narcisme denkt vooral vanuit zichzelf. Alles moet dan ook op zijn of haar manier. Dit kan variëren van kleine dingen zoals beslissen waar jullie eten, tot grote dingen zoals bepalen met wie jij wel en niet om kan gaan. Vaak is het doordrijven van de eigen wil in de vorm van hulp verpakt. Ga dan bij jezelf na wie van de twee hiermee eigenlijk geholpen wordt.

4. Deze vriend haalt jou naar beneden

Aan het begin van de vriendschap overspoelde de ander jou met complimenten. Nu merk je dat hij of zij jou eerder slecht laat voelen dan goed. Deze vriend wijst jou bijvoorbeeld vaak (op een sarcastische manier) op je mindere kanten. Ook voel je nooit oprechte blijdschap van de ander als jij een succes in je leven behaald hebt.

5. Deze vriend voelt zich snel aangevallen

Mensen met narcisme hebben eigenlijk alleen vrienden, zodat deze aan hen kunnen vertellen hoe leuk ze zijn. Geef jij iets van (opbouwende) kritiek, dan zal deze vriend zich heel snel aangevallen voelen. Hij of zij zal de kritiek op alle mogelijke manieren proberen te weerleggen en niets van jou aannemen.

Herkenbaar?

Herken je veel van deze kenmerken in de vriendschap? Dan wil het niet direct betekenen dat je deze persoon uit je leven moet bannen. Wel is het goed om voor jezelf op te komen en de ander te confronteren met het gedrag.

Met deze 8 tips leer je beter omgaan met een narcist

Doe dit op een manier waarop je laat zien dat je om de ander geeft, maar tegelijkertijd duidelijk je eigen grenzen aangeeft. Valt er niet met deze vriend te praten? Dan is het goed om bij jezelf af te vragen hoeveel je nog uit deze vriendschap haalt en of je deze tijd wellicht beter in andere vriendschappen kunt steken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️