Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psyche 12 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Red flag! Dit zijn de 3 tekenen van een giftige vriendschap

Een goede vriendschap is één van de mooiste dingen die er is. Misschien ben je nog steeds heel close met vrienden uit je kindertijd of heb je die ene vriend die je slechts af en toe ziet, maar als jullie samen zijn zit het 100 procent goed. Dit zijn de waardevolle en pure vriendschappen, maar helaas bestaan er ook vriendschappen aan de andere kant van het spectrum: giftige vriendschappen. Deze slurpen energie en voegen eigenlijk niets positiefs aan je leven toe.

Altijd goed om in je achterhoofd te houden: familie kun je niet zelf uitkiezen, maar vrienden wel.

3 tekenen van een giftige vriendschap

In elke vriendschap komen weleens ruzies voor en wanneer dit op een gezonde manier opgelost wordt, kan dit de vriendschap juist versterken. Dit is iets heel anders dan een giftige vriendschap die continu narigheid brengt. Dit zijn de 3 tekenen waaraan je een giftige vriendschap kan herkennen:

1. Ongezonde competitie

Met een beetje competitie in een vriendschap is niets mis. Dit is namelijk ook één van de manieren om het beste uit elkaar te halen. Zo kun je ter motivatie wedstrijdjes houden wie het vaakst 10.000 stappen op een dag zet. Alleen maar goed!

Een guide om de lange afstandsvriendschap te onderhouden

In een giftige vriendschap zit het anders. Dan is er altijd competitie en probeert de ander beter te zijn in alles. Wanneer jij vertelt dat je promotie hebt gemaakt op je werk, vertelt hij of zij meteen in geuren en kleuren over de eigen werksituatie. Deze persoon gunt jou dus geen succes en moet voortdurend laten zien dat hij of zij beter is.

2. Meer nemen dan geven

In een gezonde vriendschap steek je er ongeveer allebei evenveel in en krijgen je ook evenveel terug. Een giftige vriend neemt veel meer dan dat die geeft. Hij of zij belt alleen maar als die iets van jou nodig heeft, bijvoorbeeld om iets te lenen of het hart te luchten.

Hierdoor is de vriendschap erg eenzijdig en voel jij je instant uitgeput als de naam van deze vriend op je telefoonscherm verschijnt. Zijn de rollen omgedraaid en heb jij de ander nodig? Dan heeft deze persoon opeens geen tijd om jou te helpen. Een ongelijke balans in de vriendschap dus.

3. Grenzen worden niet gerespecteerd

Dit is een grote rode vlag die laat zien dat het echt tijd wordt om de vriendschap te verbreken. Onze persoonlijke grenzen blijven bewaken is namelijk belangrijk voor een goede mentale gezondheid. Als een vriend jouw grenzen niet respecteert, bijvoorbeeld door te liegen of over jou te roddelen, dan is dit een slecht teken.

Vaak zal deze persoon excuusjes verzinnen voor het gedrag of zeggen dat jij te gevoelig bent. Bedenk dat door vrienden te blijven, je eigenlijk jezelf en je eigen grenzen ook niet respecteert en zo ook jezelf naar beneden haalt.

Dit is ware vriendschap, volgens filosoof Seneca

Uiteindelijk is je innerlijke gevoel de duidelijkste indicator van of je een vriendschap moet doorzetten. Voel je je al down bij enkel het idee dat je met deze persoon moet afspreken? Dan is daar je antwoord. Eerder legden we op Bedrock al uit hoe je het beste een ongezonde vriendschap kan verbreken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️