Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 23 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

Een guide om de lange afstandsvriendschap te onderhouden

Vriendschappen komen in allerlei vormen en maten: van de bff van de basisschool met wie je nog steeds regelmatig afspreekt tot de vriendengroep van je studie en van je leuke collega die een goede vriend(in) werd tot vrienden aan de andere kant van de wereld. Vooral die laatste, de lange afstandsvriendschap, is een uitdaging om te blijven onderhouden. Want hoe doe je dat als je elkaar bijna niet zien?

Een lange afstandsvriendschap is in principe altijd een uitdaging om te blijven onderhouden, omdat je elkaar niet fysiek kunt zien. Dus ben je afhankelijk van contact via je telefoon, de mail of social media. Het werkt heel goed, want internet heb je overal, maar let’s be honest: quality time is anders.

Toch lukt het me op reis altijd wel om goed contact te onderhouden met dierbaren. Want als je elkaar eenmaal spreekt, neem vaak je écht de tijd voor elkaar en heb je in elk geval meer dan genoeg om elkaar over bij te praten. En precies dat lijkt nu relevanter dan ooit.

Vriendschappen steeds meer online

Waar je voorheen vooral lange afstandsvriendschappen had omdat je simpelweg niet bij elkaar in de buurt woont of zelfs in een ander land of continent, is de kans groot dat door corona veel andere contacten ook ineens veel meer online afspelen dan in real life. 

Nu is vriendschappen onderhouden an sich niet iedereen z’n sterkste punt, maar tijdens corona is dat al helemáál een uitdaging. En omdat we voorlopig waarschijnlijk nog niet van corona af zijn, is het best handig om te leren hoe we lange afstandsvriendschappen kunnen onderhouden. Vriendschap kan immers een goede mentale en emotionele boost zijn in deze geïsoleerde tijden.

Dit is ware vriendschap, volgens filosoof Seneca

Huffpost interviewde daarom een psycholoog en vriendschapsexpert om te vragen hoe je het beste een lange afstandsvriendschap kunt onderhouden.

1. Blijf up to date van elkaars leven

Als je een goede en voor jou belangrijke vriendschap wilt onderhouden, wil je elkaar tussen de lange telefoontjes of videocalls door óók op de hoogte houden van de kleinere dingen die er in je leven spelen. Stuur af en toe een foto van wat je aan het doen bent, iets wat je aan jullie vriendschap doet denken of iets bijzonders wat er onlangs is gebeurd.

Een perfecte tool hiervoor is een audiobericht. Je hoort elkaars stem en je kan makkelijk een update geven zonder elkaar er voor te hoeven bellen. Zo kan je toch even hoi zeggen en dat is meteen een stuk persoonlijker dan een Whatsappje.

2. Maak er een standaard ritueel van

Door van jullie contact een ritueel te maken, zorg je dat je altijd tijd voor elkaar blijft maken, hoe druk je ook bent. Het is makkelijk om een telefoongesprek voor je uit te blijven schuiven, maar zo schiet het contact er in elk geval niet bij in.

Extra leuk: zo heb je ook iets om naar uit te kijken! Vind voor een tijd die voor beiden werkt en spreek dan af met elkaar te (video)bellen.

3. Online etentjes

We know: het is bij lange na niet zo leuk als een etentje in het echt, maar in tijden van crisis moet je nou eenmaal roeien met de riemen die je hebt. Plan daarom een avond in waarop jullie samen eten. Maak bijvoorbeeld dezelfde maaltijd en schenk beiden een lekker glaasje voor jezelf in.

Eten moet je toch, dan kun je er net zo goed je laptop bij pakken en bijkletsen met je vriend(in) die je al een tijd niet hebt gezien of gesproken.

Zoveel invloed hebben je vrienden op je gezondheid

4. Stuur een kaartje

Technologie groeit in zo’n sneltreinvaart dat de momenten dat je nog een handgeschreven kaartje ontvangt, bijna zeldzaam zijn geworden. Hoe leuk als je er dan wél eentje ontvangt?

Stuur je beste vrienden een lief, handgeschreven kaartje, wedden dat het op prijs wordt gesteld?

5. Leer samen iets nieuws

Als jullie dezelfde dingen leuk vinden, is dit een perfect moment om samen iets nieuws te leren. Een nieuwe taal of samen een cursus volgen, kan ontzettend leuk zijn. Zo kan je met elkaar sparren, onderhoud je contact met elkaar én je leert iets nieuws.

Er zijn genoeg online opleidingen en cursussen te vinden nu bijna alles online plaatsvindt!

Vrienden op het werk? Dat is in alle opzichten goed voor je (aldus dit onderzoek)

6. Samen herinneringen ophalen

Volgens psycholoog en vriendschapsexpert Marisa Franco is het belangrijk om samen herinneringen op te halen. Samen door oude foto’s kijken van die ene trip die jullie maakten of leuke avonturen die jullie beleefden.

“Samen herinneringen ophalen is gelinkt aan het verdiepen van een relatie en kan helpen de leukste delen van een vriendschap opnieuw te beleven, zelfs als je niet samen bent,” legt Franco uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️