Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Psyche 23 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Een ritueel om je thuiswerkdag helemaal zen af te sluiten

Vanuit huis werken: de een vindt het verschrikkelijk, van de ander mag het nog wel even duren. Wat je mening over het thuiswerken ook is, de scheidingslijn tussen werk en vrije tijd is een stuk dunner geworden. Waar we voorheen nog een reis moesten afleggen om thuis te zijn, hoeven we nu alleen onze laptop dicht te klappen. Aan de ene kant fijn, maar aan de andere kant was het ook fijn om je werkdag af te sluiten. Dit ritueel kan helpen om je thuiswerkdag helemaal zen af te sluiten.

Doordat de grens tussen werken en vrije tijd minder duidelijk is, kan het misschien moeilijk zijn om je werkdag helemaal af te sluiten. Deze stappen kunnen je helpen om na een lange thuiswerkdag toch het gevoel ‘thuiskomen’ te krijgen.

1. Schrijf openstaande taken op

Wanneer je aan het einde van de dag bezig bent met een aantal taken, kan het verleidelijk zijn om deze nog snel even af te maken. Toch wil je hier voor oppassen. Vaak ben je veel meer tijd kwijt aan zo’n taak dan je eigenlijk zou hopen.

Een goede tip is om aan het einde van de dag op te schrijven waar je mee bezig was. Als je alles wat je nog open had staan noteert, kun je er de volgende dag meteen mee door. Zo verlies je minder tijd bij het opstarten en voorkom je dat je ‘s avonds laat nog aan het werken bent.

2. Leg al je werkspullen weg

De grens tussen werk en thuis wordt een stuk dunner als je de hele dag op dezelfde locatie zit. Daarom wil je zelf proberen om die grens wat te verduidelijken. Zo zou je al je spullen kunnen opbergen aan het einde van de dag.

Must read: Je bureau én hoofd opruimen: zo richt je jouw (thuis)kantoor Feng Shui in

Sluit je programma’s af, klap je laptop dicht, leg je papieren weg en maak je werkplek vrij. Kortom: zorg ervoor dat je niet continu herinnerd wordt aan je werk.

3. Maak een wandeling

Waar we normaal een hele tijd in de trein, op de fiets of in de auto zaten om van ons werk naar huis te gaan, zitten we tegenwoordig heel de dag thuis. Nou ja, fysiek dan; mentaal zitten we vaak nog op ons werk.

Om je brein even de tijd te gunnen om mentaal ook helemaal thuis te komen, is het aan te raden om direct nadat je klaar bent met je werk een wandelingetje te doen. Even het blokje om kan al genoeg zijn om een mentale brug te maken tussen je thuiswerkdag en ontspanning.

Must read: Dit is de reden om tóch te gaan wandelen in de kou

4. Bel je vrienden of familie

Nu we onze vrienden en familie niet in het écht mogen zien, is het een goede tip om ze na werk even te bellen. Op die manier sluit je thuiswerkdag af met wat vertrouwde stemmen en kun je het even ergens anders over praten dan werk.

Volgens therapeut, Symonne Kennedy kan “een videogesprek met vrienden of familie de verbindende schok geven die we nodig hebben om de werkdag achter ons te laten.” Even bellen, dus.

Doordat we veel thuis moeten werken, kan ons werk snel verweven worden met onze vrije tijd. Hier willen we natuurlijk voor oppassen. Met dit ritueel maak je hopelijk je scheidingslijn tussen je thuiswerkdagen en ontspanning een stukje dikker.

Hoe overleef ik de lockdown:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Een ritueel om je thuiswerkdag helemaal zen af te sluiten
Sluiten