Redactie
Redactie Movement 5 aug 2020

10.000 stappen zetten per dag? Dat blijkt helemaal niet nodig te zijn

Grote kans dat als we je zouden vragen wat het aantal stappen is, wat je per dag ‘moet’ halen, je antwoord 10.000 is. Wat blijkt, de 10.000 die we op de één of andere manier ooit heel serieus zijn gaan nemen, blijkt helemaal niet zo belangrijk als men denkt.

Komt dat stiekem even goed uit.

10.000 stappen per dag

Iedereen die naar dit aantal stappen streeft, weet ook hoe moeilijk het is om dat aantal daadwerkelijk te halen op een normale dag. Het nieuws dat het helemaal niet nodig is om zoveel stappen te zetten, is dus zo erg nog niet.

Onderzoekers ontdekten namelijk dat die 10.000 stappen niet zaligmakend zijn. Maar waar komt het eigenlijk vandaan, dat aantal?

Heel wat jaren oud

Well. Het idee of advies om iedere dag zo’n 10.000 stappen te zetten, bestaat al sinds 1964. Het is meer dan 50 jaar geleden bedacht voor een Japanse marketingcampagne in aanloop naar de Olympische Spelen en het is al die tijd blijven hangen.

Ook lezen: Brrr. Het is misschien koud buiten, maar dit is de reden om tóch te gaan wandelen in de kou

Onderzoek

Tijd om eens uit te zoeken of dat advies nog steeds een goede is, dacht medisch journalist Michael Mosley. Samen met de Sheffield Hallam University deze ze onderzoek. In het kader van het onderzoek moest de ene helft van de onderzoeksgroep de welbekende 10.000 stappen per dag zetten, en de andere groep hield zich aan de Active 10, een alternatief bedacht door de onderzoekers.

De Active 10 houdt in dat het verstandig is om 3 keer per dag 10 minuten stevig door te wandelen. Wat bleek nou?

De laatste groep zette op een hele dag 3000 stappen en bewogen minder in het geheel. Maar nu: de Active 10 bleek efficiënter. Want hoewel ze minder lang achter elkaar bewogen, waren de bewegingen intenser.

Van 10.000 naar 10 minuten

En zeg nou eens zelf, het is toch ook makkelijker en realistischer om iedere dag 3 momenten te vinden waarin je 10 minuutjes kunt bewegen dan 10.000 stappen halen.

Onze tip: wandel ’s ochtends, tijdens de lunch én ’s avonds een een stuk!

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje NSMBL.

Meer over bewegen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
10.000 stappen zetten per dag? Dat blijkt helemaal niet nodig te zijn
Sluiten