Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Mind 7 jun 2021

5 manieren om van je stress af te komen (zonder te mediteren)

Stress is een gevoel dat we het liefst zoveel mogelijk willen vermijden. Niet alleen heeft het een negatieve impact op je mentale gezondheid, het haalt ook nog eens je immuunsysteem naar beneden. Helaas is het onder controle houden van stress soms makkelijker gezegd dan gedaan. Herkenbaar? Wij tippen 5 manieren om van je stress af te komen.

En nope, voor 茅茅n keer hebben we het niet over meditatie. Want hoe krachtig deze tool ook is, niet iedereen vindt het nou eenmaal even makkelijk om te integreren in zijn dagelijkse routine.

Is meditatie niks voor jou? Dan kun je ook dit doen

5 manieren om van stress af te komen

Bye bye opgejaagd gevoel!

1. Doe iets met je handen

Wanneer is de laatste keer dat je nog eens iets met je handen gedaan hebt? Brood bakken, een brief schrijven, een schilderij maken, tuinieren? Veel mensen vinden het moeilijk om tijd te maken voor dit soort activiteiten, terwijl ze z贸’n krachtig wapen zijn tegen stress.

Ervaar je de laatste tijd meer stress dan normaal? Beschouw het als een ideaal excuus om die hobby op te pakken waarvan je altijd al hebt gezegd dat je ‘t vaker zou willen doen.

2. Journalling

Een gezonde uiting van stress is met behulp van journalling. Bij journalling聽zet je je聽emoties, wensen, gedachten en zorgen op papier. Probeer op papier te zetten wat er in je hoofd rondspookt en welke moeilijkheden je ervaart. Op die manier krijgt stress een fysieke plaats en wordt het makkelijker om stressvolle prikkels van je af te zetten.

Een aantal redenen om vandaag nog journalling op te pakken, is omdat het wetenschappelijk aangetoond is dat journalling聽stress聽verlicht, je聽mindfuller聽maakt, je聽geheugen聽boost聽en je聽duidelijker laat communiceren.

3. Experimenteer met adaptogenen

Adaptopgenen zijn聽stofjes聽die zich aanpassen aan de behoeftes van je lichaam. De stoffen helpen met name voor het聽herstellen van de hormoonbalans, wat de mentale en lichamelijke gezondheid ten goede komt. Er bestaan eindeloos veel verschillende adaptogenen, elk met een eigen, specifieke werking.

Adaptogenen: de magische kruiden die stress verlagen en je immuunsysteem versterken

Adaptogenen vind je in allerlei vormen en maten en kun je het beste vergelijken met kruiden. Hierdoor zijn ze erg makkelijk toe te voegen aan thee, smoothies, sapjes, salades of ontbijtjes. Handig! Bekende adaptogenen in de strijd tegen stress zijn Ashwaganda en聽ginseng.

4. Beweeg (op welk manier dan ook)

Beweging beloont je lichaam met een gigantische dosis geluksstofjes. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat volwassenen die regelmatig bewegen over het algemeen emotioneel veerkrachtiger zijn. Dat houdt in dat je minder gevoelig bent voor stress in je omgeving.

De wetenschap bewijst: ademhaling kan je stresslevel be茂nvloeden

Ben je niet zo van het sporten? Ook rustige vormen van beweging (zoals wandelen of yin yoga) zijn stressverlagend.

5. Experimenteer met aromatherapie

Je reukzenuw, die van je neus naar je hersenen reist, zorgt er niet alleen voor dat je kunt ruiken. Het speelt ook een rol bij het reguleren van het parasympathische zenuwstel. Het parasympathische zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig be茂nvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen.

Dit is waarom geuren een kalmerend effect kunnen hebben en essenti毛le oli毛n je stressniveau kunnen verminderen. Vooral lavendel staat erom bekend een mood booster te zijn en je te kunnen kalmeren.

Andere essenti毛le oli毛n die je kunt gebruiken als natuurlijke remedie tegen stress:

  • Ylang Ylang
  • Citroen
  • Bergamot
  • Kamille
  • Jasmijn

En misschien nog wel de beste tip van allemaal: adem in, adem uit en neem op tijd een moment van rust. De boog kan niet altijd gespannen zijn!

Hoe een kleurboek meditatief kan werken (ook als je denkt dat het niks voor jou is)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek pl煤s elk weekend de best gelezen artikelen 馃尶

Reageer op artikel:
5 manieren om van je stress af te komen (zonder te mediteren)
Sluiten