Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 6 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Seksuele nostalgie: waarom we allemaal weleens over ex-lovers fantaseren

Fantaseer jij nog weleens over je ex-lover? Je bent niet de enige. In psychologische vaktermen noemen we dat seksuele nostalgie. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

Het is een interessant vraagstuk.

Waarom zijn we nostalgisch?

Heel wat psychologisch onderzoek heeft uitgewezen dat nostalgie optreedt wanneer mensen zich down voelen. Dat komt omdat terugdenken aan positieve herinneringen ook positieve gevoelens opwekt.

Daarbovenop zou terugdenken aan leuke tijden ook nog eens goed zijn voor je zelfvertrouwen. Impliciet geef je jezelf de boodschap: “Vroeger was ik gelukkig, dus in de toekomst zal dat ook lukken”.

Seksuele nostalgie

Maar hoe zit dat dan met seksuele nostalgie? Is seksuele nostalgie ook een manier om je (seksueel) zelfvertrouwen te boosten? Of is het eigenlijk gewoon een vorm van een seksuele fantasie? Een groep van Canadese en Zwitserse psychologen vonden het interessante onderzoeksvragen en deden er wetenschappelijk onderzoek naar.

The Sex Issue: zo weet je of jij en je partner een goede match zijn in bed

Om antwoord op hun vragen te krijgen, benaderden de wetenschappers een groep mensen die in een recent verleden een einde hadden gemaakt aan een langdurige romantische relatie.

Eerst werd de deelnemers gevraagd of ze op dat moment al een nieuwe partner hadden gevonden of single waren. Vervolgens beantwoordden de participanten vragen over verschillende vormen van seksuele fantasieën en seksuele nostalgie.

Seksuele nostalgie geanalyseerd

De wetenschappers konden op deze manier achterhalen dat seksuele fantasieën grofweg onder te verdelen zijn in 4 verschillende categorieën: romantische seksuele ontmoetingen, onderdanige seksuele handelingen, groeps- of emotieloze seks (meestal met vreemden) en… fantasieën over een ex-partner.

Zo kom je meer in touch met je eigen seksualiteit

Seksuele nostalgie wordt dus beschouwd als een vorm van seksuele fantasie, en niet zo zeer als een onbewuste strategie om het zelfvertrouwen te boosten. Ook opvallend: voornamelijk deelnemers die single zijn óf ontevreden zijn over hun relatie of seksleven, fantaseerden regelmatig over een vorige partner.

Copingsmechanisme

Dan rest ons nog steeds de vraag: maar waarom fantaseren we überhaupt over ex-partners? We weten inmiddels dat de kans op seksuele nostalgie stijgt op momenten waarop je ontevreden bent over je relatie of seksleven.

Hoe onze (seksuele) aantrekkingskracht over de jaren verandert

De onderzoekers leiden daaruit af dat seksuele nostalgie op die manier gezien kan worden als een copingsmechanisme. Een manier om te dealen met een situatie waarover je niet tevreden bent. Interessant toch?

Wij vinden dit soort psychologische inzichten in ieder geval ontzéttend interessant.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️