Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Psyche 1 okt 2020
Leestijd: 6 minuten

Voel je je down? 3 strategieën om je beter te voelen

In ons leven komen we aan de lopende band oog in oog te staan met lastige situaties. Dit kunnen momenten zijn die wat makkelijker te overzien zijn (zoals het moeten wachten bij elk stoplicht wanneer je al laat bent voor je werk), maar ook momenten die onbeschrijfelijk veel moeite kosten (zoals het verlies van een dierbare). Hoe lastig het soms ook is, ons leven zal door gaan. Gelukkig kan het ons helpen om op een goede manier begeleid te worden bij het bewandelen van de lastigere paden.

Deze 3 strategieën zouden je een stukje begeleiding kunnen bieden.

1. Accepteer het noodlot

Veel moderne toneeltragedies vinden hun oorsprong in het oude Griekenland. Deze theaterstukken zijn meer de 2000 jaar oud, maar worden nog steeds opnieuw opgevoerd. Dit komt door de actualiteit van de thema’s in de stukken.

Bij veel van deze stukken is de opbouw hetzelfde. De held van het verhaal komt de Moirai (schikgodinnen) tegen. Zij beslissen over het lot van de held; vaak geen gelukkig lot. Tegenover de Moirai staat de held machteloos, het zijn immers goden die geen tegenspraak accepteren.

Wat de held in de Griekse tragedies te doen stond, was het gekregen noodlot accepteren en daarmee proberen te leven. Het was de innerlijke strijd en acceptatie en niet de waarom-vraag naar de goden.

Tegenwoordig geloven de meesten niet meer in schikgodinnen die je leven kunnen beïnvloeden, maar de reactie van de held is nog altijd toepasbaar op hedendaagse situaties.

Deze idee is door de geschiedenis heen op veel manieren toegepast. Je ziet het bijvoorbeeld terugkomen in het Boeddhistische verhaal over de twee pijlen. Een persoon wordt geraakt door twee pijlen, de eerste pijl is de fysieke pijl. Deze pijl (je noodlot) zal je raken en doet fysiek pijn. De tweede pijl is jouw reactie op de eerste pijl. Je kan ervoor kiezen om jezelf zielig te vinden, maar dat maakt de pijn van de eerste pijl alleen maar erger. De truc is om de eerste pijl te accepteren en te kijken naar hoe je vanaf dat moment verder kan met je leven.

Ook de Griekse filosofie van de Stoa (Stoïcisme) is op dit principe gebaseerd. Zo zegt Filosoof Martha Nussbaum (1947) dat we terug moeten naar het lotsdenken van de Griekse tragedie, heeft oud Auschwitz-gevangene en psychiater Viktor Frankl de Logotherapie erop bedacht en komt mindfulness ook in de buurt van dezelfde gedachte.

Allemaal komen ze tot dezelfde conclusie: over veel situaties in ons leven hebben we geen controle; wel hebben we controle over hoe we op de situatie reageren.

In zijn boek zegt Viktor Frankl dat hij in Auschwitz met het bovengenoemde idee kwam. Hij heeft zijn manier van reageren op de gruwelijke situatie in het concentratiekamp aangepast door te kijken naar de toekomst: “hoe gaat deze situatie mij helpen in de toekomst?”. Met de gedachte later les te kunnen geven over zijn situatie, heeft hij uiteindelijk het ballingschap kunnen accepteren.

De acceptatie van het noodlot is goed toe te passen op gebeurtenissen in het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan het moeten fietsen door de regen, een afwijzing bij een sollicitatie en zelfs het overlijden van een dierbare. De gebeurtenissen zullen onvermijdelijk plaatsvinden. Het is jouw reactie die het verschil maakt.

Handig: Beter worden in accepteren? Deze 5 dingen wil je weten

2. Gebruik een andere lens 

Een andere levensstrategie die je zou kunnen toepassen is het omdraaien van het verhaal. Heel de dag door zullen er honderden zaken spelen in je leven. We kunnen ons maar op een klein aantal van deze dingen focussen. De gedachte van ‘een andere lens gebruiken’ is het selecteren van de juiste focuspunten.

We hebben er altijd dagen bij zitten waarop het minder lekker gaat. We hebben niet goed geslapen, op het werk ging er van alles mis, we krijgen niet gedaan wat we gedaan wilden hebben, et cetera.

Je gemoedstoestand kan enorm beïnvloed worden door de negatieve dingen gedurende je dag. Psychology Today raadt aan niet enkel te focussen op de punten die vooral last met zich meedragen, maar te kijken naar de positieve dingen (of naar de positieve dingen die aan deze lasten vastzitten).

In plaats van het benoemen dat je niet goed kon slapen als een negatief punt, kun je benoemen wat er door het niet kunnen slapen met je gebeurde. Misschien ben je wel tot inzichten gekomen, heb je wat gemediteerd of heb je de dag daarna uit vermoeidheid goed kunnen slapen. Op deze manier kan je toch een positieve twist geven aan de (van origine) negatieve situatie.

Ook Filosoof Paul van Tongeren benoemt dit. Hij zegt dat het soms goed is om afstand te nemen van de situatie. Hoewel je dag misschien wat vervelend was, wil dat niet zeggen dat het grotere plaatje van je leven ook vervelend is. “Je wordt dan geconfronteerd met dingen die van cruciale betekenis zijn in een leven. En beseft dat het misschien wel niet alleen gaat om het nastreven van al die dingen waar je de hele dag zo druk mee bent,” aldus Van Tongeren.

Must read: Zo zet ik al mijn problemen en stress in perspectief

3. Doe wat je belangrijk vindt

Een derde levensstrategie is het duidelijk voor jezelf maken wat je echt belangrijk vindt. Vaak weten we ongeveer wel wat ons gelukkig maakt, maar niet veel mensen hebben er een concreet overzicht van.

Een idee is om deze punten juist wel concreet te maken door ze op te schrijven. Op die manier heb je een lijstje met zaken waar je gelukkig van wordt. Volgens Psychology Today is het belangrijk om dergelijke lijstjes te hebben en er af en toe naar te kijken. Je kunt vervolgens je beslissingen erop aan passen.

Dit kunnen grote en kleine beslissingen zijn. Als je bijvoorbeeld ‘familie’ op je lijstje hebt staan, kan je ervoor kiezen om (als je wat tijd over hebt) even kort te bellen met hen. Als je wat meer tijd hebt zou je een avondje of een weekendje kunnen inplannen.

Door goed te weten wat je gelukkig maakt, zul je waarschijnlijk ook veel eerder bezig zijn met de dingen die je gelukkig maken en vice versa minder snel met de dingen die je niet gelukkig maken.

Het zal ons niet altijd lukken om (op een goede manier) met de lastige situaties in ons leven om te gaan, maar met nieuwe inzichten of ideeën kunnen we toch een klein beetje in goede richting gestuurd worden. Uiteindelijk kunnen kleine stapjes je leiden naar een groter geluk.

Jezelf beter voelen? Deze tips helpen je ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️