Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 24 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

The Sex Issue: zo creëer je meer seksueel zelfvertrouwen

Doe je het na een paar jaar in een relatie nog steeds liever het licht uit? Vind je de gedachte aan de eerste keer met een nieuwe date verschrikkelijk eng? Met deze stappen creëer je meer seksueel zelfvertrouwen.

Het liefst staan we graag allemaal zelfverzekerd in het leven. Want met de juiste dosis zelfvertrouwen en met een positief zelfbeeld heb je sneller het gevoel dat je de onzekerheden die bij het leven horen een stuk makkelijk aankan.

Dat geldt al helemaal in de slaapkamer. Want seks hoort in de eerste plaats plezierig te zijn en geen reden tot onzekerheid.

Zo creëer je meer seksueel zelfvertrouwen

We horen je denken: ‘dat is makkelijker gezegd dan gedaan’. Klopt, werken aan je zelfvertrouwen is een proces dat tijd en energie kost. Maar deze tips helpen je in ieder geval een handje op weg.

1. Wees je bewust van zelfkritiek

Veel mensen hebben een stemmetje in hun hoofd waarmee ze zichzelf onbewust naar beneden halen. Je kent dat wel: dat stemmetje dat zegt dat je 5 kilo moet afvallen als je in de spiegel kijkt of dat stemmetje dat zegt dat je er zou willen uitzien als dat verbluffend mooie Instagram-model.

Dit soort innerlijke dialogen halen ons seksueel zelfvertrouwen gigantisch naar beneden. Probeer deze dus eerst en vooral in kaart te brengen en wees jezelf bewust van negatieve zelfkritiek. Dit kan anders!

2. Vervang zelfkritiek voor meer seksueel zelfvertrouwen

Vervolgens is het een kwestie van zelfkritiek te vervangen door iets waarmee je zelfwaarde niet wordt aangetast. Mantra’s kunnen hierbij helpen.

Tip: Simpele mantra’s om meer van jezelf te leren houden (en vanavond voor de spiegel te oefenen)

Zodra je zelfkritiek voelt opkomen, herhaal dan (bijvoorbeeld) de woorden ‘alles is oké, je bent veilig’. Aanvankelijk zal dit moeilijk zijn, maar na verloop van tijd is je brein getraind om zelfkritiek op te sporen en te transformeren naar iets positiefs.

3. Werk aan de intieme relatie met jezelf

In de seksuologie wordt weleens het volgende beweerd: “In order to great sexyou need to have great sex with yourself first”. Eigenlijk is dat best logisch. Want hoe kan je nou zelfverzekerd vrijen als je geen idee hebt waar je zelf opgewonden van wordt?

Ook interessant: Seks met jezelf kan stress tegengaan (en meer redenen waarom het goed voor je is)

Kortom: investeer voldoende tijd om een intieme relatie met jezelf op te bouwen. Maak voldoende tijd voor soloseks, mediteer en denk na over je seksuele fantasieën. Op deze manier creëer je een goede basis om een intieme relatie met anderen aan te gaan.

4. Praat erover met je partner

Voel je je comfortabel bij je sekspartner? Leg je onzekerheden dan gewoon op tafel. Wedden dat de andere partij geen idéé heeft waarover je het hebt?

Andersom geldt dat misschien ook. Omdat we zelf zo druk zijn met onze eigen onzekerheden, vergeten we dan onze sekspartners mogelijk óók niet helemaal tevreden zijn met hun lichaam. Erover praten helpt in dat geval altijd.

Ben je er nog niet helemaal uit? Misschien helpen deze 5 oefeningen om je algemene zelfvertrouwen te vergroten. Hoe dan ook: niemand is perfect en iedereen heeft het recht op seksueel genot.

You got this!

Meer over seks?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️