Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Planeet 23 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Ben je net vegan? 7 belangrijke tips voor beginners

Het zou zo maar eens kunnen dat dit hét jaar is waarin je jezelf hebt voorgenomen om vaker (of volledig) plantaardig te eten. Geloof ons, je zult er geen spijt van krijgen. Want vegan eten is een leuke ontdekkingstocht en boet niet in qua smaak. Maar hoe begin je als je net vegan bent? Wij delen 7 tips voor beginnende vegans!

Een nieuw dieet vergt altijd een beetje aanpassing, dat gaan we niet onder stoelen of banken steken. Toch is vegan eten vaak helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Al durven wij te wedden dat je daar gauw genoeg zelf achter gaat komen…

7 x tips voor beginnende vegans

Dit zijn ze:

1. Hou het simpel

Nee, je hoeft echt geen hele voorraad producten aan te schaffen waarvan je de naam niet kunt uitspreken, plantaardige voeding kan juist ook heel simpel zijn. Probeer – vooral in het begin – dan ook te focussen op eenvoudige vegan bereidingen. Meestal zijn dat zelfs bereidingen die je al kent en waarbij je jezelf niet in allerlei bochten hoeft te wringen.

Neem nou een eenvoudige smoothie met fruit voor in de ochtend: hartstikke simpel en hartstikke vegan. Of een Aziatische currysoep op basis van kokosmelk. Ook niet zo ver-van-je-bed, toch? Juist ja: zoek het niet te ver!

2. Verken het aanbod aan vegan producten

In Nederland zijn we gezegend met een groot aantal vegan producten in onze supermarkten. Misschien heb je daar nooit zoveel aandacht aan besteed, maar geloof ons: er is echt héél veel dat je gewoon kant- en klaar vegan kunt kopen. Dit zijn handige producten die je gewoon als vervanging van je niet-plantaardige ingrediënten kunt gebruiken, als 1-op-1 vervanging.

Ook interessant: Wist je dat deze producten ‘accidently vegan’ zijn?

Zo hebben we natuurlijk heel wat keuze aan vegan zuivel (melk, yoghurt, room, cream cheese,…), maar ook vegan pesto, vegan parmezaanse kaas, vegan vleesvervangers (zoals gehakt of chicken wings) en nog veel meer.

Let op: hiermee willen we geen pleidooi houden voor kant- en klare pakjes en zakjes, maar weet vooral dat het aanbod er is en dat je meer in de supermarkt kunt kopen dan je zou denken.

3. Bestel vegan eten

Vind je koken een hele opgave? Leg jezelf dan ook niet té veel druk op en bestel dan ook af en toe een vegan maaltijd. Je zal zien dat de meeste hedendaagse horecazaken vegan opties hebben.

Je steunt er niet alleen de horeca mee, waarschijnlijk doe je ook heel veel inspiratie op wanneer je vegan gerechten van chefs proeft. Wie weet kun je de volgende keer zelf proberen namaken wat je zonet hebt besteld?

4. Zie het als ontdekkingstocht

We zeiden het al: vegan eten is een fijne ontdekkingstocht waarbij je nieuwe dingen leert kennen en creatief leert zijn in de keuken. Probeer dat dan ook zo te zien en geef niet op als er eens een experiment in de keuken mislukt.

Must read: Een vegan dieet lastig? Zeker niet: dit is dé guide met de voor(oor)delen, struggles en tips voor elke veganist

In dat opzicht kun je vegan eten ook beschouwen als een hobby waarin je jezelf steeds verder ontwikkelt. Vegan kookboeken, kookvideo’s van vegan chefs (die van The Korean Vegan zijn bijvoorbeeld geweldig!) en artikelen over plantaardige voeding kunnen je helpen in je ontdekkingstocht.

5. Gebruik recepten

Heb je geen idéé hoe je moet beginnen aan een vegan pastagerecht? Of aan vegan taart, of een kindvriendelijk plantaardig diner? Geen paniek: er zijn ontzéttend veel recepten die je kunt raadplegen en die voor jou al het werk doen.

Ook op Bedrock hebben we trouwens al heel wat toffe vegan recepten die je kunt raadplegen. Van vegan dan dan noodles tot vegan snickerstaart en vegan bananenbrood: het kan allemaal.

6. Hou het haalbaar

Toegegeven: als je die-hard vegan wilt zijn dan zul je op heel wat dingen moeten letten. Zo zijn bijvoorbeeld niet alle wijnen vegan, worden heel wat vegan producten in dezelfde fabriek gemaakt als niet-vegan producten (waardoor ze toch sporen van dierlijke producten kunnen bevatten, zoals Oreo) en wordt zelfs gezegd dat avocado’s niet vegan zijn.

Wat we hier willen zeggen is dat je heel ver kunt gaan in je dieet, maar dat dat niet per se de beste manier is om een plantaardige levensstijl vol te houden. Vind jij dat allemaal wel een makkie om op dit soort dingen te letten? Super! Maar heel wat mensen zullen afknappen op een veganistisch eetpatroon, juist omdat ze dit soort dingen overdreven vinden.

Hou het dus vooral haalbaar voor jezelf en trek voor jezelf de lijn tot waar je wil gaan. Zo zou je bijvoorbeeld thuis altijd vegan kunnen koken maar buiten de deur een uitzondering maken. Of om één keer per week een joker te gebruiken, als je daar behoefte aan hebt.

Stel je eigen regels en wees niet te streng voor jezelf. You got this!

Lekkere vegan recepten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️