VegaN Vrijdag: vegan bananenbrood met salted caramel + nóg een variant

Wie is er nou niet dol op salted caramel? Gelukkig bestaat er ook een vegan variant die nét zo lekker is! Deze vegan bananenbrood met salted caramel is echt een goed recept om komend weekend even uit te proberen!

Aangezien onze redacteur Lisanne een maand vegan eet, is het deze vrijdag niet Vega Vrijdag maar VegaN Vrijdag! Je kan het als vegetariër tenslotte ook gewoon eten én het is gewoonweg leuk om plantaardig te bakken. En wie slaat er nou een vegan bananenbrood mét salted caramel over? Niemand, lijkt ons.

Ons culinaire zusje Culy maakte dit heerlijke recept, tijd om het hier ook even te delen plús wat tips om het éxtra lekker te maken.

Ingrediënten voor 8 – 10 personen

  • 4 á 5 rijpe bananen
  • 70 gram kokosolie, gesmolten
  • 135 gram rietsuiker
  • 250 gram speltbloem (of 200 gram bloem)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel zout

Voor de salted caramel:

  • 1 blikje kokosmelk
  • 3 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 1/4 theelepel zout
  • Extra grof zeezout, ter garnering

Handig om te weten vooraf. Heb je een blikje kokosmelk waarin de vette laag er niet bovenop ligt, maar is gemengd met de rest van de kokosmelk? No worries: zorg dat de inhoud goed is gemixt en gebruik vier eetlepels van de kokosmelk.

vegan bananenbrood

Bereidingswijze van het vegan bananenbrood

Verwarm allereerst de oven voor op 165 graden. Prak daarna de bananen fijn met een vork en mix hier de gesmolten kokosolie doorheen. Voeg daarna de suiker, vanille-extract, bakpoeder, baking soda en zout toe. Mix het met een garde goed door elkaar. Vouw de boem voorzichtig door het mengsel met een spatel. Als het klaar is giet je het beslag in een langwerpige bakvorm, die is bekleed met bakpapier. Zet de cake in de oven voor vijftig tot zestig minuten totdat het goudbruin en gaar is.

Vega Vrijdag: homemade ‘steak tartare’ van tomaat

vegan bananenbrood

Bereidingswijze van de salted caramel

Ondertussen maak je salted caramel. Doe in een pannetje met een dikke bodem 4 grote eetlepels kokosmelk, het liefste de dikke, vette laag die bovenop de kokosmelk in het blik zit. Voeg de kokosbloesemsuiker en ahornsiroop toe en roer door elkaar. Als het mengsel kookt kan het vuur laag. Laat het 10 minuten onder voortdurend roeren inkoken tot een karamel. Als laatste voeg je het zout en het vanille-extract toe. Laat de pan na afloop volledig afkoelen in de koelkast. Hierbij geldt: hoe langer afkoelen, hoe dikker de karamel.

Als de salted caramel en het vegan bananenbrood volledig zijn afgekoeld verdeel je de salted caramel over het bananenbrood. Genieten!

Extra tips voor de liefhebber

  • Wil je het nou nog lekkerder maken? Als topping kan je ook kokosrasp over de cake heen strooien.
  • Mix een gedeelte van het beslag met cacaopoeder en swirl het beslag in de vorm door elkaar. Chocolade en salted caramel is altijd een goede combinatie!
  • Ben je nou niet vegan? Dan kan je er altijd nog voor kiezen om er toch een ei’tje in te doen in plaats van baking soda.

Nog een vegan optie voor bananenbrood

Oké, dat was één van onze favoriete recepten voor bananenbrood, maar omdat we deze maand niet genoeg kunnen krijgen van yummy vegan gerechten, krijg je er ook een nieuw vegan bananenbroodrecept bij!

Vegan bananenbrood zonder ei

Wat heb je nodig?

  • 3 heel rijpe bananen
  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 115 gram zachte boter
  • 200 gram kristalsuiker
  • Snuf zout
  • Handvol walnoten, grofgehakt
  • 40 gram chocolate chips

Verwarm de oven voor op 170 graden en vet de bakvorm in. Prak dan de drie rijpe bananen. Als je wilt, het je het ook met een staande mixer doen voor een éxtra glad resultaat.

Mix dan de boter en kristalsuiker tot een mooi romig mengsel. Voeg de bloem toe (voor een perfect resultaat zeef je de bloem eerst), de baking soda en het zout. Mix kort maar goed door. Voeg dan de geprakte bananen toe en mix verder. Voeg tot slot de grof gehakte walnoten en de chocolate chips toe en meng goed.

Doe het cakebeslag in de ingevette vorm en bak één uur op 170 graden. Check of hij gaar is door een satéprikker in te steken; als deze er (redelijk) schoon uit komt, is hij klaar. Anders nog even 5 minuutjes langer in de oven.

bananenbrood

Meer vegan recepten?

Op de hoogte blijven van de leukste content? Meld je dan aan voor Bedrock Weekly!

Reageer op artikel:
VegaN Vrijdag: vegan bananenbrood met salted caramel + nóg een variant
Sluiten