Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Liefde & Seks 29 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Mindful seks: een stappenplan voor meer verbinding in bed

Seks wordt voor een groot gedeelte beïnvloed door onze gedachtes. Hoewel seks voor veel plezier, genot, opwinding, liefde en verbinding zorgt, hangt het ook vaak samen met verdriet, teleurstelling, trauma’s, stress of fysieke pijn. Volgens schrijver Diana Richardson is het probleem dat we te veel bezig zijn met het einddoel van seks: het orgasme, waardoor we oog verliezen voor het moment zelf. Volgens haar is mindful seks dé manier om op een positieve manier te verbinden met elkaar.

Als je tijdens de seks te veel gefocust bent op het einddoel, kan dat een hoop stress opleveren. Het móét lukken. Je kan last krijgen van prestatiedruk, druk om jou en je partner snel naar dat einddoel te begeleiden, druk om te moeten klaarkomen of om er juist zo lang mogelijk mee wachten.

En als het einddoel niet helemaal volgens de planning verloopt, kan dat een negatief effect hebben op de seksualiteit. Misschien stoppen we dan wel met het proberen of zoeken het bij een ander persoon.

Mindful seks: wat is dat precies?

Volgens Richardson, die al 25 jaar lesgeeft over het zien van seks als een meditatievorm, is seks niet het ‘probleem’; het probleem is de manier waarop wij seks hebben. Hoe zit dat?

Omdat we voornamelijk met de climax bezig zijn, hebben de meeste mensen ‘mindfilled’ seks, zo meent ze. We denken aan het orgasme en aan de prestatie om daar te komen, maar zijn te weinig bezig met de seks op het moment zelf.

Lees ook: Eindelijk: een mindfulness guide voor dummies

Daarom vindt ze dat we meer mindful seks zouden moeten hebben. Op die manier is onze geest nog steeds met de seks bezig, maar niet met hoe we nóg beter kunnen presteren, maar door te kijken wat ons lichaam op dat moment ervaart.

Richardson is niet de enige die meent dat mindful seks je seksleven verbetert, er zijn meer onderzoeken geweest naar koppels en individuen die mindful seks hebben geïmplementeerd.

Volgens dit onderzoek van de University of British Columbia heeft het hebben van een ‘in-het-moment zonder-oordelen-bewustzijn’ tijdens de seks aanzienlijke verbeteringen voor het seksleven.

Hoe heb je mindful seks?

Hoe heb je dan mindful seks? Er zijn veel manieren om mindful seks te hebben. Dit is de methode van Diana Richardson, deze bestaat uit 9 beginselen:

1. Maak tijd

Samen met je partner kies je een datum en tijd om seks te hebben. Richardson stelt voor om 2 à 3 uur vrij te maken.

2. Ben in het moment en zo bewust mogelijk

Dit is volgens haar de belangrijkste van alle beginselen. Als dit lukt, zullen de rest van de stappen hieruit voortvloeien. Live in the moment. 

Must read: Hoe relatie mindfulness je kan helpen om minder te ruziën met je partner

3. Check in bij je lichaam

Probeer continu na te gaan hoe elke deel van je lichaam zich voelt.

4. Probeer diep in te ademen

Probeer bewust te ademen. Als je diep en langzaam in- en uitademt, vind je vanzelf de rust.

5. Treed zo rustig mogelijk het lichaam binnen

In plaats van snel naar binnen te gaan, ga je zo langzaam mogelijk naar binnen (yup, we hebben het over de daad zelf); millimeter voor millimeter. Een tip is om (vegan) glijmiddel te gebruiken om het nog soepeler te laten verlopen.

6. Heb op een rustige manier seks

Probeer aandacht te hebben voor élk moment. Je wil dus niet als een konijntje op en neer gaan, maar het op een rustige manier proberen.

In plaats van het opbouwen naar een climax, wil je juist rustig en relaxed (bezig) zijn. Probeer te genieten van elk klein moment.

Lees ook: The Sex Issue: bestaat er zoiets als een sexual soulmate?

7. Houd je ogen open

Houd je ogen open, zodat je niet in gedachte weg kan zinken. Hierdoor blijf je makkelijker in het hier-en-nu in plaats van dat je afdwaalt.

8. Praat met elkaar

Tijdens de seks mag je met elkaar praten over wat er op dat moment met je gebeurt, wat je voelt, hoe je het ervaart en wat je graag wilt.

9. Heb gevoel voor humor

Je hebt vast weleens iets grappigs meegemaakt tijdens de seks. Volge s Richardson mag je hier best om lachen!

Even samengevat

Bij het hebben van mindful seks wil je juist in ‘het rustige’ en ‘het relaxte’ blijven. Probeer niet de climax als het einddoel te zien, maar op een kalme manier bezig te zijn met het ervaren van elk moment.

Lees ook: De seks lijkt te draaien om het orgasme – wat als dat niet (makkelijk) lukt?

Richardson zegt ook dat er niks mis is met het hebben van mindfilled seks en dat we dat zeker kunnen blijven doen, maar dat we in ons achterhoofd moeten houden dat dat vaak het begin is van een hoop seksuele problemen.

Dus: heb mindfilled seks als je een quick high wil bereiken en heb mindful seks als je de liefde en connectie met je partner wil bereiken.

Wat mindfulness kan brengen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️