Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 17 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

The Sex Issue: zo weet je of jij en je partner een goede match zijn in bed

Vaak horen we anderen klagen omdat hun partner een lager libido heeft, omdat de kwantiteit van de seks is afgenomen naarmate de relatie zich heeft ontwikkeld of omdat de ander niet makkelijk over seks communiceert. Al deze problemen zijn mogelijk (er zijn nog veel andere oorzaken te bedenken natuurlijk) te herleiden aan een onderliggende factor: een gebrek aan seksuele match.

Een seksuele match wordt gedefineerd als ‘de mate waarin jij en je partner dezelfde seksuele overtuigingen, voorkeuren, verlangens en behoeften delen’. Maar hoe herken je dit?

Zo herken je een goede seksuele match

Of het nu gaat om een potentiële partner of een de persoon waarmee je al jaren de lakens deelt: zo herken je een goede seksuele match!

1. Jullie hebben een zelfde relatie tot seks

Welke rol speelt seks in jouw leven? Het is een vraag die stof tot nadenken geeft. De één beschouwt seks als één van de belangrijkste bouwstenen in een relatie, de ander geeft er veel minder om en stelt andere prioriteiten boven seks.

Must read: The Sex Issue: bestaat er zoiets als een sexual soulmate?

Koppels met een goede seksuele match formuleren een gelijkaardig antwoord op deze vraag. Ga je op zoek naar iemand die dezelfde visie heeft over het belang van seks in een relatie, dan zal dit de seksuele relatie in ieder geval voor een stukje makkelijker maken.

2. Jullie communiceren gemakkelijk over seks

We vallen misschien in herhaling, maar communicatie is écht key in relaties. En dat geldt ook in de context van een goede seksuele match.

Lees ook: Hoe voorkom je communicatieproblemen in je relatie? We vroegen het een expert

Partners die op seksueel gebied goed matchen, communiceren op eenzelfde manier en met hetzelfde gemak over het onderwerp. Of je nou iets positiefs of iets negatiefs over seks te zeggen hebt, het gaat erom dat de communicatie over seks langs beide kanten soepel verloopt en dat jullie communicatiestijlen in dezelfde lijn liggen.

3. Jullie doen ongeveer even veel moeite

Je seksleven spannend houden, is een uitdaging voor veel koppels. Een goed seksleven overkomt je namelijk niet zomaar, het is het resultaat van inzet, tijd maken en moeite doen om de ander te begrijpen.

Ook interessant: Sapioseksueel: wanneer je valt op intelligentie (en hoe date je zo iemand?)

Mensen die seksueel een goede match zijn, begrijpen dit en investeren beide ongeveer even veel in het gemeenschappelijke seksleven. Of dat zich nu uit in speelse sms’jes, intieme gesprekken of geplande date nights: het gaat erom dat je niet het gevoel hebt dat jij meer moeite doet voor de ander (of omgekeerd).

4. Jullie houden in dezelfde mate van sexting

Sexting: de ene vindt het geweldig en de ander vindt er niets aan. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar koppels met een goede seksuele match delen dezelfde behoefte aan seksuele smsjes.

Het zou ook maar frustrerend zijn als je partner je speelse smsjes ongeïnteresseerd beantwoordt, toch?

Ook lezen: Hoe sexting je relatie kan opspicen (inclusief experiment!)

En tot slot: een partner waarmee je 100 procent matcht ga je hoogstwaarschijnlijk nooit vinden. Er zullen altijd kleine punten zijn waarop jullie niet matchen, ook op seksueel vlak. Is dat erg?

Natuurlijk niet. Geen enkele seksuele relatie is perfect, en zelfs het sterkste koppel ruziet soms over seks. Maar zolang dit de kwaliteit van jullie relatie niet naar beneden haalt, is er niks aan de hand. Het gaat erom dat je over die verschillen communiceert en op een gezonde manier compromissen kan sluiten met elkaar.

En bovenal: hou het speels!

Meer over seks en relaties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️