Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 13 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Sapioseksueel: wanneer je valt op intelligentie (en hoe date je zo iemand?)

Niets aantrekkelijker dan een intelligent persoon. Althans, dat is wat sapioseksuelen vinden. Mensen die sapioseksueel zijn voelen zich namelijk aangetrokken tot intelligentie. Hoe werkt dat? En vooral: hoe maak je indruk op sapioseksuelen?

Seksualiteit kent ontzettend veel gradaties, daar zijn we anno 2020 gelukkig wel al achter. Maar heb je al ooit gehoord van sapioseksualiteit?

Wat is sapioseksualiteit precies?

We gaan even dieper in op de term. Sapioseksueel zijn betekent dat je aangetrokken wordt door intellect. De belangrijkste eigenschap van een potentiële partner is dus intelligentie en mindset. Uiterlijke kenmerken zijn voor sapioseksuelen van ondergeschikt belang.

Indruk maken op sapioseksuele personen heeft even een aparte handleiding nodig. De uitdaging zit ‘m in manieren vinden om de ander te verleiden met verfijnd intellect – niet met standaard openingszinnen en sexy dansmoves. Maar hoe doe je dat?

Zo maak je indruk op sapioseksuelen

Natuurlijk bestaat er nooit één kant- en klare handleiding voor dit soort processen. Toch zijn er een aantal dingen die je kunnen helpen om indruk te maken op sapioseksuelen.

1. Besteed aandacht aan hun interesses

Eerst en vooral: probeer de persoon in kwestie te begrijpen zoals hij of zij écht is. Tracht te achterhalen welke boeken hij/zij leest, welke social mediakanalen hij/zij volgt en welke podcasts hij/zij beluistert.

Ook interessant: Bestaat liefde op het eerste gezicht echt? Dit is het antwoord

Toon vervolgens interesse in zijn/haar interesses door erover te praten en ernaar te vragen. Geen zorgen als je zelf niet alle kennis van deze onderwerpen hebt, je interesse tonen is vaak al voldoende.

2. Plan culturele dates

Intelligente mensen zijn altijd bereid om nieuwe dingen te leren. Vraag je een sapioseksueel persoon uit op date? Maak er dan meteen een culturele activiteit van.

Ga naar een museum, bezoek een kunstgalerij, ga naar een interessante lezing of debat. Dit soort activiteiten geven aanleiding tot het delen van kennis, kritisch denken en het debatteren over filosofische onderwerpen. Ideaal om elkaar beter te leren kennen op een dieper niveau.

3. Deel je passie

Heb je een passie voor – laat ons zeggen – Zuid-Amerika? Voor geschiedenis? Voor Franse literatuur? Voor Scandinavische films? Wees daar niet verlegen om en deel ze met je crush.

Tip: Struggles met daten? Podcast ‘Datevermaak’ brengt de waarheid over daten aan het licht

Niets is namelijk aantrekkelijker dan iemand die gepassioneerd weet te praten over een onderwerp, al helemaal niet als je crush ook nog eens leergierig en geïnteresseerd is.

4. Mijd geen taboes

Als je indruk wil maken op iemand die intellectueel gestimuleerd wil worden, ga dan geen taboes uit de weg. Sapioseksuelen hebben meer dan wie ook behoefte aan diepgang en nuance.

Taboes vormen daar een belangrijk onderdeel van. Mijd dus geen controversiële gesprekken, ze kunnen namelijk juist aanleiding geven tot een goed, intiem gesprek.

5. Stel voor om samen een nieuwe skill te leren

Een nieuwe taal leren, een podcast hosten, leren programmeren, een nieuwe sport uitoefenen,… Wedden dat je een intelligente persoon weet warm te maken met een voorstel om dit soort nieuwe skills te leren? Niets is zo verbindend als samen iets nieuws leren en leren van elkaar.

Lees ook: Waarom je op 9 manieren intelligent kunt zijn

Hoe dan ook: als je indruk wil maken op een sapioseksueel, laat je dan leiden door je brein (en niet door je lichaam). Natuurlijk spelen je looks ook een rol, maar looks alleen zullen nooit voldoende zijn.

Succes!

Meer over daten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️