Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Liefde & Seks 28 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Marathondater? Hoe meer dates, hoe kleiner je kans op het vinden van ware liefde

Het lijkt een logische zaak: hoe meer je date, hoe groter de kans dat je de ware zult ontmoeten. Toch wordt dat in de wetenschap tegengesproken, hoe tegen-intuïtief dat ook lijkt. Misschien meteen een goed argument om je eigen dategedrag even onder de loep te nemen.

Relax, je hoeft jezelf écht niet zoveel druk op te leggen om meer te daten of om meer tijd op datingapps te spenderen. Ware liefde vinden, blijkt namelijk niet het resultaat te zijn van een marathon aan dates.

De risico’s aan marathondaten

Datingapps als Tinder en Bumble hebben het ons ontzettend gemakkelijk gemaakt om binnen de kortste keren een date te regelen. Ben je een béétje een goeie planner, dan zou je bovendien in één week meerdere dates met verschillende personen kunnen inplannen.

Maar alvorens je dat doet, breng je volgende argumenten misschien best even in rekening.

1. Je neemt niet voldoende tijd

Wie met meerdere mensen tegelijk (of vlak na elkaar, op heel korte tijd) date, kan moeilijk al zijn aandacht op één persoon vestigen. En dat is jammer, want hoe kun je nou écht iemand leren kennen als je er niet de tijd voor neemt? Intimiteit kan pas ontstaan als er voldoende tijd is, en dat wordt een stuk moeilijker als je je aandacht moet verdelen over meerdere potentiële partners.

Tip: Struggles met daten? Podcast ‘Datevermaak’ brengt de waarheid over daten aan het licht

Maak er dus zaak van om voldoende tijd uit te rekken om een persoon te leren kennen in plaats van oppervlakkig contact te maken met meerdere mensen. Op deze manier wordt het veel makkelijker om te beslissen of een persoon écht bij je past of niet.

2. Je denkt minder aan jezelf

Wie fanatiek aan het daten is, heeft vaak maar één doel: een geweldige partner ontmoeten. Het risico is echter groot dat je op die manier jezelf uit het oog verliest en dat je lichtjes wanhopig overkomt. En dat een wanhopige uitstraling niet echt aantrekkelijk is, hoeven we je vast niet te vertellen.

Vergeet dus vooral niet om ook op jezelf te focussen wanneer je op zoek bent naar een partner. Weet wie je bent, wat je wil en blijf tijd maken voor je eigen hobby’s en vrienden. Het feit dat je je eigen leven in handen neemt, zal je alleen maar aantrekkelijker maken.

3. Je stelt je minder open voor spontaniteit

Wie krampachtig aan het daten slaat, vergeet soms dat er zoiets bestaat als spontane ontmoetingen. En dat terwijl spontane ontmoetingen minstens even belangrijk zijn als een op voorhand geplande date.

Ook interessant: Vrouwen daten mannen die op hun broer lijken: is dit waar?

Stel je dus – in plaats van zoveel mogelijk dates te proberen vastleggen – ook open voor spontane ontmoetingen. Wees vriendelijk tegen de mensen op straat, maak een praatje met die leuke buurman- of vrouw, maak contact met mensen uit je sportclub, toon interesse in vrienden van vrienden, knoop een gesprek aan met de persoon naast je op de trein…

Wedden dat deze open ingesteldheid je veel meer oplevert dan een rits oppervlakkige dates?

Meer over daten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️