Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 27 jan 2019
Leestijd: 5 minuten

De psychologie achter seksueel gefrustreerd zijn (ook als je in een relatie zit)

Je hebt het vast weleens iemand horen zeggen voor de grap: “Ben jij seksueel gefrustreerd ofzo?”. Toch is het een heus psychologisch fenomeen. We schreven al eerder hoe seks kan zorgen voor minder stress en angsten, maar wat gebeurt er eigenlijks je níet tevreden bent met je seksleven?

Laten we eerst eens bekijken wat de positieve effecten en voordelen zijn van (goede) seks hebben. Daarmee wordt bedoeld dat je seks hebt waar je tevreden mee bent. Doorgaans houdt dat in dat het emotionele en fysieke met elkaar matchten.

Seks tegen angsten en stress

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat er een link is tussen het hebben van seks en verminderde stress en angsten. Hoe zit dat? Door te bewegen wordt het cortisolgehalte (het stresshormoon) minder. Je kent het wel: als je veel aan je hoofd hebt, werkt het bijna therapeutisch om een rondje te rennen of een yogaklasje te volgen.

Tijdens een intieme vrijpartij ga je vanzelf op in het moment. To do-lijstjes, onzekerheden, faalangsten en andere op-dat-moment-niet-relevante zaken verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Hoe seks kan zorgen voor minder stress en angsten (6 redenen om het meer te doen)

Over de voordelen van het hebben van een bevredigend seksleven kunnen we nog wel even doorgaan. Nu is seks natuurlijk niet de enige remedie tegen stress en angsten, maar het helpt dus zeker wel. Hoe zit dat dan wanneer je níet tevreden bent over je seksleven?

De emotie achter seks

Of je nu in een relatie zit of single bent: er komen momenten in je leven dat je niet blij bent met de gang van zaken op seksueel gebied. Het kan zijn dat je baalt van de seks zelf of de frequentie ervan. Met het hebben van een niet-geweldig seksleven is overigens niets mis, mits het je niet belemmert in je leven. Maar wanneer deze negatieve mood niet alleen in de slaapkamer blijft hangen, maar je deze meeneemt in je rest van je dag, dán kan het je dwars gaan liggen.

Ontwikkelingspsycholoog Thomas Lickona zegt hierover: “Voor mensen gaat seks verder dan alleen het fysieke gedeelte. Het zijn de psychologische en emotionele dimensies die de seks onderscheidend ‘menselijk’ maakt, ten opzichte van dieren. Ons hele wezen – gedachten, gevoelens en lichaam – worden beïnvloed. Dat is dan ook de reden dan het hebben van seksuele intimiteit sterke emotionele gevolgen heeft.” Wanneer de seks goed is, kan dat zorgen voor extreem positieve effecten, zowel emotioneel als psychologisch. En andersom geldt ook: een frustrerend seksleven kan een negatieve invloed hebben op je mentale en emotionele welzijn.

De link tussen seks en negatieve emoties

Bij de Sacramento State University is voor de The Journal of Sex Research onderzoek gedaan naar de connectie tussen seks en negatieve emoties. Voor het onderzoek werd hoofdzakelijk gekeken naar ‘casual‘ seks (dus niet wanneer je in een relatie zit) omdat je bij casual seks een minder grote kans hebt dat de fysieke behoefte ook matcht met de emotionele. Bij een casual seksrelatie is het moeilijker om een connectie op te bouwen, emotioneel verbonden aan iemand te raken en om dus de voordelen van de ‘feel good‘ reactie je hersenen te merken.

De deelnemers van het onderzoek werd gevraag om hun zelfrespect, de mate van tevredenheid van hun leven en hun psychisch welzijn te ranken. Ook werd gevraagd om hun depressieve gevoelens of angsten te rapporten. Wat bleek? Van de deelnemers die casual seks hadden, daalde het zelfrespect, de algemene tevredenheid over hun leven en hun psychisch welzijn. Deze aspecten hebben op hun beurt weer een effect hebben op een bad mood.

Met je verkeerde been uit bed

Je kent wel wel: of je nu seks hebt gehad of niet, soms word je wakker en weet je gewoon dat het een k*tdag gaat worden. Je bent chagrijnig vandaag. Het zit in onze natuur om ons (al dan niet onbewust) te gedragen naar ons humeur. Een snauwend antwoord, rollende ogen of een (extra) kort lontje in het verkeer.

Heb jij je ogen open of dicht tijdens de seks?

Degene die het dichtstbij jou staan (mensen om wie je geeft) zijn dan over het algemeen het meest de dupe van jouw bad mood. Je moeder die iets te opdringerig is of een vriend(in) die iets voor de derde keer vraagt, kunnen dan waarschijnlijk geen begripvol antwoord verwachten. Dit is wanneer het butterfly effect van een slecht humeur begint. Wanneer jouw seksleven niet bevredigend is – het emotionele het fysieke niet matcht – kan dat op deze manier dus ook een negatieve invloed hebben op je humeur, dag en omgeving.

Communicatie is de key

Zit je in een relatie en ben je ontevreden over jullie seksleven? Maak dit dan bespreekbaar met je partner. Het klinkt cliché maar het is toch echt zo: communicatie is de sleutel tot groei. Ze zeggen weleens dat je in een relatie in enkel 2 fases kan zitten: je groeit uit elkaar of je groeit naar elkaar toe.

Door eerlijk te zijn en aan te geven dat je ergens mee zit – of plat gezegd dat je seksueel gefrustreerd bent – creëer je de mogelijkheid om samen te groeien. Heb je behoefte aan iets nieuws in bed? Van speeltjes tot een derde persoon of een open relatie, wat je behoefte ook is, speel open kaart en bespreek hoe jullie hier samen uit kunnen komen.

Kijkje nemen in The Sex Issue?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️