Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 18 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Adaptogenen: de magische kruiden die stress verlagen en je immuunsysteem versterken

In onze drukke levens vol sociale activiteiten vergeten we vaak dat er in ons lichaam heel wat hormonale activiteiten afspelen. Toch kan het heel wat voordelen voor lichaam én geest opleveren om daar wat vaker bij stil te staan. Adaptogenen kunnen daarin een hulpmiddel bieden.

Adopt-wattes? Hoewel adaptogenen al eeuwen gebruikt worden in de Chinese geneeskunde en de Ayurveda, zijn ze in het Westen nog niet helemaal ingeburgerd. Zonde eigenlijk, als je weet wat ze allemaal kunnen betekenen voor lichaam en geest.

Adaptogenen

Adaptopgenen zijn stofjes die zich aanpassen aan de behoeftes van je lichaam. De stoffen helpen met name voor het herstellen van de hormoonbalans, wat de mentale en lichamelijke gezondheid ten goede komt. Er bestaan eindeloos veel verschillende adaptogenen, elk met een eigen, specifieke werking.

Ook interessant: Zo leer je eten volgens je metabolisme (aldus Ayurveda, de oudste Indiase geneeswijze)

Zo zijn er adaptogenen die je helpen bij het herstellen van stress, maar ook adaptogenen die helpen tegen vermoeidheid of je immuunrespons verbeteren. De gemeenschappelijke deler bij al deze adaptogenen is dat ze lichaam en geest een boost geven en zorgen voor meer balans.

Hoe gebruik je adaptogenen?

Adaptogenen vind je in allerlei vormen en maten en kun je het beste vergelijken met kruiden. Hierdoor zijn ze erg makkelijk toe te voegen aan thee, smoothies, sapjes, salades of ontbijtjes. Handig!

Welke soorten zijn er zoal?

Zoals gezegd zijn er oneindig veel verschillende adaptogenen, maar hieronder vind je een overzicht van 5 bekende soorten. Wil je je verder verdiepen in het onderwerp en meer soorten leren kennen? Dan verwijzen we graag naar wetenschappelijk onderzoek.

1. Ashwaganda

Ashwaganda is mogelijk de allerbekendste van de in het Westen ingeburgerde adaptogenen.

Werking: remt stress, verlaagt angst, zorgt voor rust, ontspanning en een betere gemoedstoestand.

Lees ook: Good morning! Met deze 6 self-care routines begin jij je dag stressvrij

2. Rozenwortel

Rozenwortel is ook gekend onder de naam Rhodiola rosea.

Werking: verlaagt fysieke en mentale vermoeidheid, geeft meer focus, verhoogt dopamine en serotonine

3. Maca

Van alle adaptogenen heeft maca een uitmuntend groot aanpassingsvermogen.

Werking: ondersteunt de vrouwelijke cyclus, verhoogt (seksuele) energieën, verhoogt de vruchtbaarheid

4. Chaga

Chaga is een paddenstoel uit Scandinavië die hier makkelijk te verkrijgen is in de vorm van thee of supplementen.

Werking: boost je immuunsysteem, remt ontstekingen, controleert de bloedsuikerspiegel en cholesterol, gunstig voor darmen en spijsvertering

Must read: Versterk je gezondheid met supplementen: dit zijn onze 4 aanraders

Ginseng

Van ginseng heb je ongetwijfeld al eerder gehoord. Je kunt het onder meer kopen in poeder-, capsule-, crème-, of theevorm.

Werking: verlaagt stress, verbetert het immuunsysteem

Hoe voeg je adaptogenen toe aan je dieet?

Ben je enthousiast geworden en wil je adaptogenen toevoegen aan je dieet? In natuurvoedingswinkels zoals Holland & Barrett vind je heel wat verschillende opties, of zoals die van High Vibeology die wij testten. Let wel: lees steeds goed de verpakking en/of laat je adviseren door verkopers met kennis van zaken. Net zoals bij alles geldt dat je adaptogenen niet in overdreven mate hoort te gebruiken.

Tot slot nog dit: hoewel adaptogenen de hormonale balans ten goede komen, mag je niet vergeten dat er ook nog andere zaken inwerken op je hormonen. Om je hormonale balans optimaal te krijgen, zijn naast adaptogenen bijvoorbeeld ook gezonde voeding, goede nachtrust en voldoende beweging en ontspanning belangrijk.

En je bewust zijn van al deze factoren en er zo goed mogelijk naar proberen te leven, dát is uiteindelijk de sleutel naar een gezonde lichaam en geest.

Meer over lichaam en geest?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️