Loulou Machine
Loulou Machine Psyche 13 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Leven volgens de Ayurvedische klok: zo doe je dat

Wie zich in Ayurveda heeft verdiept, heeft vast gelezen over de doshas Vata, Pitta en Kapha. Deze archetypes worden gebruikt om ieders unieke mind- en body-type vast te stellen, en te analyseren of er een eventuele onbalans is. Als de doshas in balans zijn, dan verkeer je volgens de Ayurvedische leer in goede gezondheid. Benieuwd hoe je volgens de Ayurvedische klok leeft? We leggen je uit hoe je dat doet.

De energieën Vata, Pitta en Kapha beheren niet alleen onze lichaam en geest, maar zijn ook terug te vinden in bijvoorbeeld de seizoenen, de levenscyclus en zelfs in de cyclus van de dag.

Leven volgens de Ayurvedische klok

We hebben allemaal een circadiaans ritme; een biologisch ritme waarvan de cyclus een dag duurt (24 uur). Volgens Ayurveda zijn de doshas Vata, Pitta en Kapha elk dominant op een bepaald moment van de dag. De oudste Indiaanse gezondheidsleer geeft richtlijnen over wat je zou kunnen doen en eten op welk moment van de dag om in balans te leven met de wetten van de natuur.

Kapha

Om 06:00u ‘s ochtends gaat de Kapha-tijd in. Dit is volgens Ayurveda het ideale moment om te ontwaken tegelijkertijd met de zon. Kapha staat bekend om haar aardse en gegronde kwaliteiten, het ideale moment om je ochtendroutine te doen. Start de dag rustig, doe een meditatie of een zachte yoga practice en eet een licht ontbijt. Dit moment van de dag staat selfcare centraal.

Pitta

Van 10:00u tot 14:00u is het Pitta-tijd. Hier is het vurige element dominant aanwezig en gedurende dit tijdslot ben je het meest productief, geconcentreerd en efficiënt. De beste tijd om je belangrijkste en meest intensieve taken gedaan te krijgen dus. Ook is gedurende de Pitta-tijd je spijsvertering op zijn best. Daarom is het aan te raden om tussen 12:00u en 14:00u je grootste maaltijd van de dag te eten. Niet zo gek dus dat ze in bepaalde culturen in de middag al warm eten.

Lees ook: Krijg een stralende huid door te eten op basis van je dosha (volgens Ayurveda)

Vata

Tussen 14:00 en 18:00 is het Vata-tijd en is het zenuwstelsel het meest actief. Rond dit tijdstip krijgt je creativiteit de vrije loop. Gebruik deze tijd dan ook om meer visionaire en creatieve handelingen of werkzaamheden uit te voeren. Schrijven, schilderen, ontwerpen etc.

De avond volgens jouw Ayurvedische type

Om 18:00 gaat de Kapha-tijd weer in. Weet je nog het moment van selfcare? Neem dit moment ’s avonds om te ontladen, eventueel een gezichtsmasker op te doen en de nacht vredig tegemoet te gaan. Het is aangeraden om een lichte maaltijd te eten, schermtijd te reduceren (lees hier een aantal tips), te ontspannen en eventueel te mediteren om de dag af te sluiten en je gedachten als het ware te archiveren.

Idealiter lig je voor 22:00 in bed want dan gaat de Pitta tijd weer in. Net zoals het eerste Pitta-tijdslot kun je ook ’s avonds barsten van energie en alertheid. Maar als je lichaam in volledige slaapstand is in dit tijdslot kan Pitta al het inwendige werk doen. Pitta stuurt de transformatie aan en in de nacht worden je gedachten en emoties verteerd en verwerkt, heelt en reinigt je lichaam, worden je hormonen in balans gebracht en wordt je lichaam en geest klaargestoomd voor de volgende dag.

Ook interessant: Who run the world? Hormones!

Tussen 02:00 en 06:00 zorgt bewegelijke Vata voor dromen en diepe inzichten. Dit is het moment waarin we in contact staan met onze verbeelding, fantasie, creativiteit en spiritualiteit. Veel yogi’s staan binnen dit tijdslot op, tijdens Brahma Muhurta, om te mediteren. Dit is de meest gunstige en krachtigste tijd van de dag.

Als je inzicht hebt op de biologische ritmen van de natuur kun je daar rekening mee houden en je dag er op aanpassen. Zo word je productiever, vrolijker en snap je beter waarom je niet 24/7 maar alert en productief hoeft te zijn.

Meer weten over de doshas en ben je benieuwd of jij dominant Vata, Pitta of Kapha aanwezig hebt in jouw constitutie? Via mijn instagram story highlights kun je een Dosha quiz afnemen om meer inzichten te krijgen in jouw unieke mind-body type: 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️