Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Welzijn 7 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Een Chinese massage: wat is het precies en wat heb je eraan?

Massages heb je in allerlei soorten en maten. Hou je van een zachte massage, dan kan je beter voor een Zweedse variant gaan. Ben je juist van de wat stevigere massages, dan is een Thaise massage waarschijnlijk meer iets voor jou. Er bestaat ook de Chinese Massage, maar dit is eigenlijk meer dan een massage alleen. Hoe zit dat?

Een Chinese massage wordt ook wel Tui Na genoemd, wat letterlijk duw en grijp betekent.

Massage als therapie

Een Chinese massage valt onder de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het is eigenlijk niet echt een massage, omdat het verder gaat dan ontspanning alleen.

Het doel is namelijk niet alleen om iemand (en zijn of haar spieren) te laten relaxen, maar ook om iemands lichaam en pijntjes te laten genezen. Je zou het dus eerder een soort lichaamstherapie kunnen noemen.

Werken met acupunctuurpunten

Hoe gaat dit in zijn werk? Door het lichaam op bepaalde plekken te draaien, trekken, duwen en knijpen worden er acupunctuurpunten geactiveerd. Deze vind je bijvoorbeeld bij uiteindes van zenuwen of lymfevaten. Door te werken met deze acupunctuurpunten ontstaan er biochemische en fysiologische verandering in het lichaam.

Dit betekent bijvoorbeeld dat je lichaam hormonen aanmaakt waar je blij van wordt, zoals dopamine en serotonine. Ook wordt de stress-stand van je lichaam, de vecht-of-vlucht modus, gekalmeerd waardoor je je meer zen voelt.

Vermindering van chronische pijn

Je voelt je dus mentaal beter door een Chinese massage, maar doet het ook wat voor je lichaam? Volgens verschillende studies zeker! Zo verminderden klachten van chronische nek- en rugpijn drastisch nadat mensen meerdere Chinese massagesessies hadden gehad.

Ook blijkt uit onderzoek dat Chinese massagetherapie er samen met fysiotherapie voor zorgt dat blessures sneller genezen. Dit komt doordat ontstekingen verminderd worden en daardoor het herstel in een hoger tempo kan plaatsvinden.

Lagere bloeddruk

Maar dat is nog niet alles. Doordat je op bepaalde plekken aan het lichaam trekt en duwt, vertel je zo aan het lichaam dat er meer bloed naar die plekken moet. Als je dit op de juiste manier doet, gaat je bloeddruk omlaag omdat je slagaders uitzetten.

Leren van de Zweden: onderlinge kindermassages op basisscholen

Goed om te weten is dat er bij een Chinese massage vaak je kleren aanhoudt. Daarom is het handig om loszittende kleren te dragen. Verder wordt er weinig tot helemaal geen olie gebruikt. Hou je zelf wel heel erg van geurige oliën die diep je lichaam in gemasseerd worden? Dan kan je beter voor een Ayurvedische (zelf)massage gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️