Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Welzijn 14 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Dry needling: wat is het precies en hoe werkt het?

Soms zit je lichaam – of een bepaalde spier in je lichaam – helemaal vast. Hoewel dit vaak opgelost kan worden met een goede massage, kan soms dát zelfs niet baten. Voor hen is er: dry needling, een techniek om spieren los te krijgen. Deze methode klinkt misschien wel op acupunctuur, maar is eigenlijk heel verschillend. Wat is dry needling precies? En hoe werkt het?

Als je last hebt van vastzittende of stijve spieren is dry needling misschien wel iets voor jou.

Wat is dry needling?

Wanneer je spieren helemaal vastzitten kun je bij je fysio terecht voor dry needling. De techniek bij dry needling is misschien wat pijnlijker dan een gemiddelde massage, maar het is zeer effectief. Hoe werkt het?

Bij dry needling prikt de fysiotherapeut met een dun naaldje in je spieren. Doordat er een naaldje wordt gebruikt, lijkt het misschien een beetje op een acupunctuur, toch is het heel verschillend.

Must read: Waarom een voetmassage positief effect heeft op je organen

Waar er bij acupunctuur met meerdere naaldjes lichtjes in energiepunten wordt geprikt, gebruikt de fysiotherapeut bij dry needling één naald om dieper in de spieren te prikken. Door diep in de spieren te drukken, zullen de knoopjes in je spieren loskomen, waardoor je weer vrij kunt bewegen.

Hoe werkt dry needling?

Oké, we weten nu wat je met dry needling probeert te doen, maar hoe werkt het nou precies?

In onze spieren bevinden zich onder andere kleine bloedvaten en spiervezels. Bij een goed werkende spier kan het bloed zonder problemen door de spier heen stromen. Maar als je bijvoorbeeld stress hebt, vaak dezelfde beweging moet maken of je nek overbelast, kan het zijn dat er triggerpoints ontstaan.

Triggerpoints

Deze triggerpoints zijn eigenlijk kleine knoopjes in de spiervezels die ervoor zorgen dat het bloed er niet meer goed doorheen kan. Wanneer er veel knoopjes op één plek zitten, kan je bloed steeds slechter door je spier heen. Het gevolg hiervan is dat de spier steeds vaster kan komen te zitten.

Lees ook: Good morning! Met deze 6 self-care routines begin jij je dag stressvrij

Bij dry needling prikt de fysiotherapeut met een naald in deze triggerpoints. Het doel hiervan is een samentrekking van de spier te veroorzaken, waardoor de knoopjes uit de spier verdwijnen. Op die manier zal de doorbloeding weer normaal worden en je spier los komen te zitten.

Na de behandeling zul je vrijwel direct (maximaal een dag later) duidelijk verschil merken. Waar je spieren voorheen vastzaten, kun je ze nu een stuk vrijer bewegen.

Iets voor jou?

Meer lezen over je spieren:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️