Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Welzijn 19 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom (een beetje) stress eigenlijk hartstikke gezond is

We hebben veel te veel te doen (hallo eindeloze to do-lijsten), er gebeurt een hoop in ons leven – ook, of juist tijdens corona – en we moeten met van alles en nog wat rekening houden. Vrienden, werk, gezondheid, you name it. Vind je het gek dat we regelmatig hartstikke gestresst zijn? Hoewel te veel stress een grote last kan zijn, is een beetje stress eigenlijk heel goed voor ons. 

Wanneer je stress hebt, registreert het lichaam dreigingen van buitenaf. Dat was vroeger (voor onze voorouders) heel handig. Want als er ineens een beer voor je stond, moest je snel en accuraat kunnen handelen om je leven te redden.

Nu komt het tegenwoordig niet vaak meer voor dat we oog in oog staan met een grote beer, maar stress heeft nog altijd deze effecten op ons. Ook de positieve. Welke zijn dat precies?

Stress zorgt voor concentratie

Wanneer je gestresst bent, neemt je concentratie ook toe. Denk maar eens aan een stressmoment op het werk. Als de deadline dichterbij komt, kun je je ineens een stuk beter concentreren.

Dit komt doordat ons lichaam in zulke situaties het stresshormoon cortisol aanmaakt. Cortisol heeft een positief effect op ons geheugen en onze concentratie. Wanneer je stress hebt tijdens het leren of als je een deadline moet afmaken, zorgt ons lichaam ervoor dat we de taak sneller voor elkaar krijgen.

Stress zorgt dat een wond sneller heelt

Wanneer je gestrest bent, bereidt je lichaam zich razendsnel voor op een intensieve verwonding. Je immuunsysteem wordt geboost en je bloedstolling versnelt, waardoor je wonden eerder helen.

Lees ook: Feeling stressed? Relax: een aantal oefeningen om direct te ontspannen

Volgens een Amerikaans onderzoek herstelden patiënten die gestresst waren voor een operatie sneller dan de patiënten die meer ontspannen waren.

Door stress krijgt je lichaam een hoop energie

Wanneer we acute stress hebben, wordt het andere stresshormoon adrenaline aangemaakt. In rap tempo versnelt je ademhaling en verhoogt je bloeddruk, hierdoor krijg je ineens een energieboost.

Dat is natuurlijk fijn als je oog in oog staat met een beer, maar ook in hedendaagse stressvolle situaties kan het erg van pas komen. Als je bijvoorbeeld nog net die laatste trein moet halen.

Door stress wordt je socialer

Hoewel dat in eerste instantie misschien niet zo lijkt, maakt stress je een stuk socialer. Het maakt je vriendelijker en behulpzamer naar anderen. Dat blijkt onder andere uit een Duits onderzoek van de Universiteit van Freiburg.

Lees verder: Bingewatchen is lang niet zo antisociaal als je denkt

Bij dit onderzoek werden proefpersonen getest op vertrouwen, bescherming van zwakkere spelers en de wil om hun bezit te delen. De ene helft van de groep moest dit doen vlak nadat ze een stressvolle situatie hadden doorstaan en de andere helft moest het na een stressloze periode doen. Wat bleek: de stressers stelden zich op alle gebieden socialer op.

De onderzoekers konden er nog geen verklaring voor vinden, maar ze konden niet om het resultaat heen.

Must read: Zo kun je jezelf kalmeren na een stressvolle ervaring

Stress hoeft dus niet altijd negatief te zijn. Er zitten een hoop voordelen aan acute stress vast. Stressvolle situaties bereiden je voor op lastige en onbekende momenten. Het helpt je lichaam en geest accuraat te reageren op momenten waar het echt nodig is. Zo’n stressdagje is dus niet alleen maar negatief! Gelukkig maar.

Lees meer:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️