Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 7 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Leren van de Zweden: onderlinge kindermassages op basisscholen

Zweden komt op een heleboel vlakken dicht in de buurt van het ideale land. Onder andere op het vlak van gelijkheid en onderwijs kunnen we veel van het Scandinavische land leren, maar ook qua duurzaamheid doen ze het goed. In deze rubriek laten we je zien wát de Zweden dan precies zo goed doen. Met deze keer: een methode om gezelligheid, ontspanning en verbinding met kinderen te creëren.

Door middel van ‘onderlinge kindermassages’ wordt onder andere pestgedrag op basisscholen tegen gegaan, en kan er een betere band ontstaan tussen kinderen en hun ouders of grootouders.

Vast onderdeel op school

Aanraking is een van onze eerste levensbehoeften. Al vanaf de eerste ademhaling speelt het een belangrijke rol. Een knuffel van papa of mama als we gaan slapen, gevallen zijn, of gewoon zomaar even tussendoor. Aanraken en massages hebben dan ook een kalmerende werking op het gehele lichaam. Na een massage voel je je ontspannen en energiek tegelijk.

Toch wordt in Nederland het masseren van kinderen niet super normaal gevonden. Laat staan dat er op school aandacht aan wordt gegeven. Terwijl onderlinge massage op vrijwel alle basisscholen in Zweden een vast onderdeel is van het lesprogramma. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het pestgedrag daardoor is teruggedrongen van 15 tot 1 procent!

Hug it out! Waarom het knuffelhormoon oxytocine relaties goed houdt

Ontspannen en meer verbonden met de wereld

Onderlinge kindermassage leert kinderen respect voor zichzelf en elkaar te hebben en het bevordert de eenheid in de groep. Stress neemt af, kinderen zijn minder agressief en het leervermogen neemt toe. Want: als er ontspanning is in het hoofd, is er ruimte om nieuwe informatie op te nemen en kunnen de kinderen zich beter concentreren.

Dit soort onderlinge massages gaat over de kleding heen en wordt vaak gecombineerd met spelvormen, rustgevende muziek of liedjes zingen. Alleen de rug, schouders, armen en handen worden gemasseerd. Zowel voor het kind dat gemasseerd wordt, als het kind dat de massage geeft, werken de massagebewegingen kalmerend. Ze zullen zich meer ontspannen en zich verbonden gaan voelen met zichzelf en de wereld om zich heen.

Massageverhalen voor kinderen

Geïnspireerd op deze methode heeft de Deense Jørn Jørgensen een aantal voorleesboeken ontwikkeld voor in de klas, of gewoon voor thuis. Ouders, grootouders, tantes, ooms of nanny’s kunnen met Massageverhalen voor kinderen een (nog) betere band creëren met hun (klein)kinderen.

De verhalen moeten in een constante flow worden vertelt en bestaat uit korte stukjes tekst om voor te lezen, afgewisseld met een beschreven massagetechniek.

Bijvoorbeeld: “Laat de vingertoppen langs de ruggengraat kietelen – afwisselend links en rechts”. Of: “Met de onderkant van de vuist lichtjes op de rug kloppen”. Ieder verhaal heeft een mooie tekening en van elke massagehandgreep is een schematische tekening toegevoegd, waardoor het heel makkelijk te volgen is.

De 7 verschillende manieren van knuffelen (en de betekenis ervan)

Aanraking maakt socialer

De voorleesboeken geven maar weer eens aan hoe belangrijk massage is voor mensen vanwege het aanraken. Door aanraking komt oxytocine – oftewel het knuffelhormoon – vrij, wat zoals bekend een positief effect heeft op het welbevinden. Dit hormoon zorgt voor binding en verbondenheid en bij baby’s en kinderen helpt dit hormoon ook in het hechtingsproces.

Daardoor wordt het geassocieerd met veilige en warme gevoelens tussen baby en ouder. Vooral bij kinderen die niet goed slapen, rusteloos of juist hyperactief zijn of vaak ziek of verkouden zijn, kan een regelmatige massage positief werken.

Kinderen die regelmatig liefdevol worden aangeraakt groeien vaak beter en zijn zelfs vaak socialer, waardoor ze makkelijker vriendjes maken.

Voor het slapen gaan

Kortom, probeer de kindermassage eens te combineren met het vertellen van een verhaaltje voor het slapen gaan. En voor de duidelijkheid: het gaat niet om het masseren van de spieren, maar om een liefdevolle aanraking. Wedden dat het kind er heerlijk ontspannen van wordt en rustiger in slaap valt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️