Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Liefde & Seks 6 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Tekenen dat je misschien niet meer verliefd bent

Bijna 40 procent van alle huwelijken in Nederland eindigt in een echtscheiding en het percentage van relaties dat verbroken wordt ligt nog veel, véél hoger. Nu denken we vaak dat relaties uitgaan door een gebeurtenis, zoals ontrouw van een partner, maar in de meeste gevallen ontstaat er langzaam een scheurtje dat leidt tot een breuk.

Hier zijn een paar subtiele waarschuwingssignalen dat er scheurtjes ontstaan in de relatie en dat deze mogelijk uit elkaar valt:

Je praat over ‘ik’ in plaats van ‘wij’

Een van de redenen waarom mensen besluiten te trouwen, is dat ze een gevoel van eenheid en saamhorigheid ervaren in de liefdesrelatie. Het stel beschouwt zichzelf als een team: ‘wij’ brengen een fles wijn mee naar een diner of geven samen een cadeautje en ‘wij’ worden doorgaans samen uitgenodigd voor events.

Een subtiel teken van een bijna-verbroken ‘rela’ is wanneer partners meer in ‘ik-termen’ gaan praten dan in ‘wij-termen’.

Je begint met vergelijken

En niet op een positieve manier. Je begint met het vergelijken van jouw relatie met die van andere koppels en merkt dat er bij jou dingen ontbreken. Of, je begint je huidige relatie te vergelijken met vorige relaties en concentreert je op de elementen die ‘beter’ waren dan in je huidige relatie.

Jullie interesses lopen uit elkaar

Uit onderzoek is gebleken dat we ons aangetrokken voelen tot mensen met dezelfde interesses, idealen en zelfs achtergronden. Verliefde stellen proberen zich te focussen op gezamenlijke interesses, op alles wat ze gemeen hebben (oooh, ik houd óók zo van sushi/wandelen/hiphop).

Maar stellen die niet meer zo verliefd op elkaar zijn, richten zich op hun persoonlijke interesses en laten hierbij de partner vaak buiten beschouwing.

Het beste liefdesadvies dat je ooit gaat krijgen van een dronken Griek

Je blijft verlangen

Geen enkele relatie is perfect en het is onmogelijk om een partner te vinden die aan álle eisen voldoet (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Maar als de ergste verliefdheid voorbij is en je het gevoel hebt dat er niet aan je behoeften voldaan wordt, dan is dat een signaal dat je relatie mogelijk binnenkort in duigen valt.

Je hebt een tekort aan positieve emoties en interacties 

Om een relatie overeind te houden moet je volgens relatietherapeut John Gottman ervoor zorgen dat de verhouding tussen positieve interacties en negatieve interacties 1 op 5 is. Dus voor elke negatieve interactie of elk negatief gevoel dat je bij je partner hebt, moeten er 5 positieve tegenover staan.

Waarom we op een gegeven moment niet meer verliefd zijn (en hoe je dat weer wordt)

De verschillen worden te groot

Wanneer er een liefdesrelaties ontstaat, zoeken we naar de overeenkomsten met onze partner. Wanneer dingen uit elkaar vallen, raken we soms geobsedeerd door de verschillen en gaan we alleen nog maar dáár op focussen.

De verveling slaat toe

Veel relaties vallen uit elkaar wanneer een partner (of beide) hun enthousiasme voor de relatie begint te verliezen. Verveling kan iemand motiveren om de spanning op te zoeken – vaak buiten de huidige relatie.

Met deze 36 vragen laat je iemand verliefd op je worden (aldus onderzoek)

Jij verandert en de ander niet

Als je zelf bezig met persoonlijke ontwikkeling, maar je partner lijkt niet gefocust te zijn op het ontwikkelen van zichzelf of de relatie, dan is dit een waarschuwing dat je niet samen vooruit gaat.

Je bent minder samen

Een simpel, maar duidelijk signaal dat je niet meer zo verliefd bent op je partner, is als je steeds minder tijd met elkaar doorbrengt.

7 tekenen die erop wijzen dat je niet meer verliefd bent

Je doet je best niet meer

Relaties vergen veel werk van beide partijen. De sleutel van een langdurige relatie is dan ook dat beide partners gemotiveerd zijn om de nodige tijd en energie te steken in de relatie om deze in stand te houden. Jullie moeten allebei blijven zoeken naar manieren om het vlammetje brandend te houden en als één van jullie daarmee stopt, dan is dat een slecht teken.

Herken jij dat er een kleine sleur in je relatie zit? Met deze tips geef je een boost aan je relatie! Of weet je niet of je partner je échte levenspartner is of misschien je soulmate? Dit zijn de belangrijkste verschillen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️