Josephine Kay
Josephine Kay Liefde & Seks 1 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Waarom we op een gegeven moment niet meer verliefd zijn (en hoe je dat weer wordt)

Soms word je overdonderd met het gevoel dat een ander je kan geven. Je wil die ander het liefst elke dag zien, kussen, aanraken, lief en leed delen, knuffelen. Alles. Je bent verliefd.

Als de relatie goed zit en de liefde echt is, verstrijken de jaren vrij moeiteloos. Kleine irritaties of ruzies lossen jullie op en de liefde overwint. Maar dan komt het toch. De sleur. Deze sleur wordt in het Engels heel mooi omschreven als de ‘seven year itch.’

Na 7 jaar is de romance er wel vanaf, kijken we elkaar niet meer verliefd in de ogen, slapen we met onze ruggen naar elkaar toe en hebben we ruzie over wie de week-boodschappen moet doen.

Het overkomt de gelukkigste stellen

Volgens psycholoog Margaret Paul overkomt het de gelukkigste stellen en hoeft het niet per se het einde van je relatie te betekenen.

Volgens haar betekent verliefd zijn het volgende: “als twee mensen tot elkaar aangetrokken zijn en zich zodanig veilig voelen dat ze zich durven te openen en hun ware gevoelens durven te tonen en zich kwetsbaar opstellen.” (Kun je dat al niet? Lees dan ons stuk over bindingsangst)

Ook lezen: Waarom we settelen voor de verkeerde persoon (en waarom dat niet erg is)

“Passievolle liefde heeft niet alleen chemie nodig, maar het is van groot belang dat beide partijen het gevoel hebben dat ze gezien, gehoord, gewaardeerd en begrepen worden,” aldus Paul. Maar waarom verdwijnt dit gevoel soms? Volgens Paul heeft dat met angst te maken.

Angst voor afwijzing

Je voelt angst voor afwijzing of bent bang dat je jezelf verliest in de relatie. Als je alles samen doet, en je een leven zonder die ander niet meer kan herinneren, kan dat verstikkend werken en kun je het gevoel krijgen dat je niet meer weet wie jij zelf nou eigenlijk écht bent. We stappen allemaal een relatie in met deze angsten.

“Om verliefd te blijven is het belangrijk dat we leren omgaan met deze angsten op een gezonde en productieve wijze.”

De meesten van ons hebben een beschermmechanisme aangeleerd. Als je je in een situatie in je relatie bevindt waar deze wordt getriggerd, zal je meteen de bescherm-jezelf-nu-rol aannemen. Denk aan:

Boos worden

Kritisch zijn op de ander, oordelen, de schuld geven, aanvallen, verdedigend opstellen, alles over-uitleggen, en veeleisend worden.

Afsluiten

Je terug trekken, terughoudend zijn, tegen alles ingaan, liegen.

Behoeftig worden

Een slachtofferrol aannemen. De ander de schuld geven.

Uitweg zoeken

Met alcohol, eten, drugs, werk, televisie, computer, veel geld uitgeven, seks, porno, vreemdgaan.

“Als je toegeeft aan een van bovenstaande bescherm-mechanismes, dan sluit je je hart af voor de ander. Hieruit komt voort dat jullie elkaar niet meer zien, horen, waarderen of begrijpen. Het gevoel van ‘verliefd zijn’ kan dit daarom niet overleven,” aldus Paul.

Hoe word je weer verliefd?

Misschien heb je het gevoel dat de liefde voor altijd over is. Maar volgens Margaret Paul is het dan nog niet te laat en is het nog één keer proberen de moeite waard. “Maar niet zonder dat je aan je eigen angsten gaat werken. Voordat je weer verliefd op je partner kunt worden, moet je verliefd worden op jezelf. Dit betekent dat je jezelf moet zien, horen, waarderen en begrijpen.”

More self love

Volgens Margaret is het allemaal erg logisch. Als je jezelf ziet, hoort, waardeert en begrijpt ben je niet meer bang om afgewezen te worden. “Niemand houdt van afwijzing, maar we zijn er niet meer bang voor als we van onszelf houden. We nemen het niet meer persoonlijk. We geloven niet langer dat iemand anders’ acceptatie of afwijzing een waardevolle indicator is van je eigenwaarde.”

Ze concludeert met: “Je hoeft niet eens allebei deze reis van zelfliefde te doen. Het is misschien al genoeg als een van jullie het controlerende en beschermende gedrag loslaat. Diegene gaat dan meer van zichzelf houden en kan die liefde weer richting zijn of haar partner projecteren.”

Meer lezen over relaties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️