Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 6 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Wow: in Sevilla willen ze elektriciteit winnen uit… sinaasappels

De Spaanse appeltjes van oranje, oftewel sinaasappels. Ze zijn een bron van vitamine C, maar volgens een bedrijf uit Sevilla ook een bron van elektriciteit! In de stad staan wel 48.000 sinaasappelbomen, deze zouden bij elkaar genoeg stroom kunnen leveren voor wel 73.000 huizen.

In de winter groeien de sinaasappels aan de bomen en dan kleurt heel Sevilla oranje. Toch plukken de inwoners er niet vaak eentje van een boom af. De sinaasappels smaken namelijk ontzettend bitter.

Oranje energie

Voorheen ging een deel van de sinaasappels naar Engeland om er daar marmelade van te maken. Het overige deel van de sinaasappels, viel vanaf de bomen op straat, ging rotten en moest uiteindelijk naar een vuilnishoop gebracht worden. Super zonde, vond het lokale waterbedrijf Easesa. Daarom ontwikkelden zij een manier om elektriciteit op te wekken uit het oranje fruit.

Kunnen we volledig klimaatneutraal leven (en hoe ziet dat eruit)?

Hoe werkt het? Met het sap van fermenterende sinaasappels wordt biogas gemaakt. Dit biogas wordt dan weer gebruikt om elektriciteit op te wekken. Zo krijg je dus groene, of beter gezegd, oranje energie. En niets gaat verloren, want van het overige deel van de sinaasappels wordt compost gemaakt om te verspreiden over omliggende landbouwvelden.

73.000 huizen voorzien van elektriciteit

Het waterbedrijf Emasesa gaat eerst een test doen met de sinaasappels. Lukt het om de waterzuiveringsapparaten binnen het bedrijf aan te drijven met het ‘sinaasappelgas’, dan gaat het ook ingezet worden voor huizen in Sevilla. 1000 kilo sinaasappels kunnen 5 huizen een dag lang van elektriciteit voorzien. Dat betekent dat alle sinaasappelbomen uit Sevilla bij elkaar, 73.000 huizen van stroom zouden kunnen voorzien.

https://www.bedrock.nl/zero-waste-tip-wormenhotel/

De sinaasappels uit Sevilla zijn een mooi voorbeeld van hoe slim om te gaan met afval. Normaal gesproken zouden de sinaasappels op een vuilnishoop terecht komen en verbrand worden, maar nu worden ze ingezet om schone energie te maken.

Het past in het rijtje van initiatieven uit grote steden die onnodig afval actief willen verminderen. Zo kan je in Rome met een plastic fles voor de metro en bus betalen en in India is er zelfs een café waar je afval kan inruilen voor eten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️