Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 6 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoe groen is een elektrische auto eigenlijk écht?

Elektrische auto’s worden overal waar je komt bejubeld als het transportmiddel van de toekomst. En inderdaad, in vergelijking met een benzineauto heeft een elektrische auto een veel minder grote negatieve impact op het milieu. Desalniettemin is het interessant om jezelf af te vragen: hoe groen is een elektrische auto nou eigenlijk écht?

We gingen op onderzoek uit.

Zo groen is een elektrische auto echt

Er zijn verschillende manieren om dit vraagstuk te benaderen. Ten eerste kun je kijken naar de CO2-uitstoot tijdens het rijden. Hoewel de directe uitstoot per kilometer gelijk is aan 0 (wat goed nieuws is!), vergeten veel mensen dat elektrische wagens ook indirecte uitstoot veroorzaken.

Dat is een beetje een technisch verhaal, maar het komt erop neer dat er indirecte uitstoot vrijkomt bij de productie van elektriciteit. Hoewel deze een stuk lager ligt dan de CO2-uitstoot tijdens een ritje met een benzinewagen, is deze nog steeds niet gelijk aan nul.

Deze Nederlandse elektrische auto is gemaakt van afval

Daarnaast kan men kijken naar de uitstoot die veroorzaakt wordt bij het produceren van de accu. En dit is meteen het grootste knelpunt van elektrische wagens, want dit kost ontzettend veel energie. Batterijen van elektrische auto’s worden namelijk gemaakt van grondstoffen als kobalt, lithium en zeldzame grondstoffen uit de aarde.

Om je een idee te geven: voor het ontginnen van lithium is ontzettend veel water nodig en bij de productie van kobalt komen heel wat schadelijke restproducten vrij. Niet ideaal dus. Kortom: het is niet omdat een elektrische wagen het beter doet dan zijn tegenhanger met benzine, dat ‘ie per se klimaatvriendelijk is.

Milieuvriendelijk reizen: dit kun je doen

Natuurlijk is een elektrische auto op dit moment nog steeds de meest milieuvriendelijke optie in vergelijking met andere auto’s. En hoewel dat goed nieuws is, is het minstens even belangrijk om ook de keerzijde van de medaille in het achterhoofd te houden.

Wil je milieuvriendelijk reizen? Lees even volgende tips:

  • Onder de 5 kilometer gewoon lekker gaan fietsen of lopen.
  • Reis je verder, neem dan het OV.
  • Wil je toch autorijden, kies dan liever een elektrische deelauto. Daarmee deel je ook de impact van de productie en dat scheelt al een hoop.
  • Voor je vakantie kun je eventueel een auto huren, de prijs valt mee en ook hier deel je weer de impact van de productie.

Nóg een duurzame uitvinding in Zweden: deze weg laadt elektrische auto’s op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️