Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Nieuws 5 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoe de Disneyfilm Soul levensvragen aan de kaak stelt

Het was donderdagavond en mijn huisgenoten en ik wilden even een relaxt en luchtig filmpje kijken. Wat is dan beter dan een Disneyfilm? Waar we eerst nog gezellig met elkaar praatten, duurde het nog geen 10 minuten voordat we allemaal compleet in de film gezogen waren en geen woord meer tegen elkaar zeiden. Wow, wát een film. Geen liefde of prinsessen, maar de vraag ‘waarom leef ik?’ in de hoofdrol.

De film ‘Soul’ heeft twee golden globes gekregen en is wegens de coronacrisis helaas niet in de bioscoop in première gegaan, maar wel te bekijken op Disney +. En dat raden we zeker aan.

The great before

Het verhaal gaat over een lichtelijk gefrustreerde man Joe (ingesproken door Jamie Foxx). Hij zou zijn leven het liefst willen doorbrengen als succesvolle jazzmuzikant, maar in plaats daarvan staat hij voor de klas als muziekleraar. Op een dag komt zijn grote droom toch uit en heeft die een gig bij een beroemde jazzband te pakken. Maar, precies op die dag maakt Joe een ongeluk mee en sterft hij.

Zo kijkt het boeddhisme naar het leven en de dood (en wat wij daarvan kunnen leren)

Hij komt dan in een andere wereld terecht: ‘the great before’. Joe is vastbesloten om terug te keren naar de aarde, maar dat blijkt allemaal niet zo makkelijk te zijn. In dit ‘hiervoormaals’ ontmoet Joe een ziel met de naam 22 (ingesproken door Tina Fey) die juist helemaal geen zin heeft om naar de aarde toe te gaan.

Het wordt Joe’s missie om 22 ervan te overtuigen dat het leven op aarde wél de moeite waard is, zodat Joe terug naar de aarde kan voor zijn optreden.

Waarom leven we eigenlijk?

In dit proces begint Joe zichzelf steeds meer vragen te stellen. Draait zijn leven alleen maar om dit ene moment waarin hij eindelijk met een beroemde band mee kan spelen? Draait het allemaal om succes en erkenning? Hadden al die jaren daarvoor dan geen waarde? Is alles voor niets geweest als die niet terug naar de aarde kan keren? Allemaal leidend tot de ultieme vraag: waarom leven we eigenlijk?

Dit zijn de 5 leefregels van de Tolteekse wijsheid

Een Disneyfilm die de grote vragen des levens aan de kaak stelt dus. Volgens de makers was dit ook precies de bedoeling. Zo vertellen zij aan de Volkskrant dat de film spiritueler is dan alle Disneyfilms die zij eerder hebben gemaakt. Zij noemen de film een onderzoek naar het leven. Met als centrale vraag: wat moet ik doen met mijn tijd op deze wereld? Moet ik per se een doel of passie hebben?

Aan het einde van film vindt Joe de antwoorden op de grote vragen. We willen niet te veel verklappen, maar het heeft iets te maken met in het moment leven. Benieuwd naar de trailer van Soul? Bekijk ‘m hieronder!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️