Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Spiritualiteit 3 mrt 2021
Leestijd: 5 minuten

Dit zijn de 5 leefregels van de Tolteekse wijsheid

De Tolteken: in Mexico stonden ze duizenden jaren geleden bekend als de ‘geleerde en wijze mannen en vrouwen’. In hun samenleving onderzochten ze spirituele kennis en wat de manier van leven is die direct toegang tot geluk geeft. Door de eeuwen heen werden deze Tolteekse wijsheden doorgegeven. Jij kunt ze toepassen doormiddel van 5 leefregels.

Don Miguel Ruiz is een Mexicaanse sjamaan en spirituele leraar. Eerder schreef hij is het boek De Vier Inzichten over de 4 belangrijkste Tolteekse leefregels. Nu is daar dus nog een vijfde leefregel bijgekomen. Daar hoort niet geheel verrassend het boek De Vijf Inzichten bij.

Het boek is een aanrader voor iedereen die een dieper niveau van bewustzijn wil bereiken en wil leren hoe je jezelf volledig kan accepteren. Benieuwd wat er in het boek staat? Dit zijn de 5 Tolteekse leefregels die besproken worden:

1. Wees onberispelijk in je woorden

Onberispelijk: het is een woord dat je waarschijnlijk niet vaak voorbij hoort komen. Wat de Tolteken hiermee bedoelen, is dat je heel bewust en precies met je woordkeuze om moet gaan.

Waarom je woordkeuze zo belangrijk is? Omdat dit de manier is hoe wij mensen de wereld duiden. En dat is logisch, want zo communiceren we met elkaar. Toch zijn die woorden enkel symbolen en moeten we volgens de Tolteken beseffen dat die symbolen niet de echte waarheid zijn.

Wat is ‘bewustwording’ eigenlijk, en wanneer ontstaat het?

De echte waarheid is het ding wat je ziet, bijvoorbeeld een boom. Om die boom te beschrijven, gebruiken we onze eigen perceptie en eigen symbolen. Misschien vind ik het een grote boom, maar vind jij hem eerder middelmatig van grootte. Laat staan of ‘ie mooi is of niet.

De symbolen die je gebruikt om jezelf uit te drukken, hebben een bepaalde kracht. Wanneer je je bewust bent van deze kracht, kan je hem in je voordeel gebruiken. ”Jeetje, wat heb ik een drukke dag gehad” kan zo vervangen worden door ”Jeetje, wat heb ik een productieve dag gehad”. Voel je het verschil?

 2. Vat niets persoonlijk op

Mensen gebruiken dus symbolen om uit te leggen hoe de wereld er voor hun uitziet. Toch blijft het lastig om te begrijpen hoe de wereld er voor iemand anders uitziet, omdat je niet in iemands hoofd kan kruipen. Overtuigingen die een individu door de jaren heeft opgebouwd, kleuren hoe dat individu naar dingen kijkt.

Het kleurt dus ook hoe anderen naar jou kijken. En daar kan jij helemaal niets aan doen. Stel je voor: je hebt het plan om alleen door India te reizen, maar je krijgt daar nogal hevige reacties op. Je hoort: ‘is dat wel veilig? Zou je dat nou wel doen helemaal alleen? Kan je het aan?’

Vat het dan niet persoonlijk op door te denken dat mensen geen vertrouwen in je hebben en dat het aan jou ligt. Waarschijnlijk komen deze reacties voort uit vroegere ervaringen die hebben gekleurd hoe deze mensen naar de wereld kijken. Vat dus niets persoonlijk op en bedenk dat iedereen een uniek gezichtspunt heeft.

3. Doe geen aannames

De derde leefregel is: ‘ga niet uit van veronderstellingen’, in andere woorden doe geen aannames. Waarom? Omdat de meeste gewoon simpelweg niet waar zijn. De mens is een ster in hele fantasiewerelden en rampscenario’s in het hoofd ontwikkelen. Zo stellen we ons voor wat mensen over ons denken, vinden en zeggen. Aan de hand daarvan trekken we zelfs conclusies.

Nu is het enige moment dat je hebt (het belang van bewust in het nu leven)

Maar, in werkelijkheid hebben we geen idee. Het enige wat we doen is onszelf ermee kwellen. Wanneer deze leefregel tot je doordringt, ontstaat er erg veel rust in je hoofd. Het zou voor ons allemaal zo fijn zijn als we eens ophouden met al dat gedenk.

Zo simpel is het natuurlijk niet, maar een goede stap hierin is bij jezelf nagaan of je veel aannames maakt op een dag. En stel jezelf dan wat vaker de vraag: weet ik dit echt zeker?

4. Doe altijd je best

”Meer dan je best, kan je niet doen.” Het is een cliché dat al vele jaren meegaat, want ook bij de Tolteken is het een heilige uitspraak. Het wordt namelijk niet verwacht dat je in één keer perfect deze 5 leefregels naleeft. Waar het om gaat, is dat de intentie altijd is om ergens 100 procent voor te gaan. En als de uitkomst dan maar 20 procent is, dan is dat zo.

Maar om je eigen overtuigingen aan te pakken en de leefregels toe te passen is het wel belangrijk dat je je best doet. Je kunt je namelijk wel zo bewust zijn van iets, maar als je het niet aanpakt is er geen resultaat. Echte verandering ontstaat alleen door een andere manier van handelen. Dit moet je oefenen en ‘oefening baart kunst’.

5. Wees kritisch, maar leer te luisteren

Het vijfde inzicht bestaat uit twee delen. Allereerst moet je kritisch zijn, omdat de meeste dingen die je hoort niet waar zijn. Mensen drukken zich namelijk uit met symbolen die meestal niet de echte waarheid omvatten.

Maar, dit betekent niet dat je iemand moet beoordelen of de ander voor een leugenaar kan uitmaken. Er zijn namelijk redenen geweest dat deze persoon zich zo uitdrukt. Door goed te luisteren, kan je elkaar beter begrijpen. Je ontdekt waar de symbolen vandaan komen en je zult ook beter doorhebben wat de ander jou duidelijk wil maken.

Stop met zoeken naar je ware identiteit (alleen dan vind je ‘m)

Misschien heb je iemand in je omgeving die vaak aan jou vraagt of je bepaalde klusjes kan doen. Jij vindt het irritant, want die persoon mankeert echt niets aan zijn of haar ledematen. Maar dit zou weleens een manier kunnen zijn hoe deze persoon liefde vraagt aan mensen. Door goed te luisteren en vragen te stellen, kan je bijvoorbeeld achter iemands liefdestaal komen.

Deze 5 leefregels zijn volgens de Tolteken het pad naar een liefdevol en gelukkig leven gevuld met waarheid. We kunnen het niet beter zeggen dan Don Miguel Ruiz zelf: ”De taal van de waarheid is heel exclusief omdat ze de taal is van de meesterdromer, de kunstenaar die zijn droom meester is. In de wereld van de meester is er altijd muziek, er is altijd kunst en altijd schoonheid. De meesterkunstenaars zijn altijd gelukkig. Ze leven in vrede met zichzelf en anderen en genieten van hun leven.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️