Rosa Bertram
Rosa Bertram Verzorging 3 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Natuur op je huid: een recept voor 100% natuurlijke en home made mascara

In het boek ‘Natuur op je huid’ beschrijft Marion Naudts waarom natuurlijke cosmetica áltijd een goede keuze is en hoe je er zelf mee aan de slag kunt gaan. En dat is misschien wel makkelijker dan je denkt! In het boek staan wel ruim 50 DIY’s waarmee je stap-voor-stap de basisprincipes van natural beauty leert. Wij mogen er een aantal met je delen. Dit keer: zó maak je een natuurlijke mascara.

Een mascara zélf maken? Dat klinkt ingewikkeld, maar is makkelijker dan gedacht. Je hebt er heus geen lab voor nodig, slechts een keuken en enkele natuurlijke ingrediënten. Binnen 25 minuten ben je klaar.

DIY: zélf natuurlijke mascara maken

Good to know: deze mascara is niet waterproof. Om waterproof mascara te maken, heb je synthetische middeltjes nodig. Maar het voordeel is dan wel dat je ‘m ’s avonds makkelijk kunt verwijderen.

Verder kan je het beste in één ronde meteen twee mascara’s maken, tipt Naudts. Maak je maar één mascara, dan heb je zodanig weinig grondstoffen dat het niet lukt om alles goed te mengen.

Tip: je kunt er eentje in de koelkast bewaren (tot circa 5 maanden als je hem niet gebruikt) of cadeau geven.

 

De natuur op je huid
Bron: De natuur op je huid

Ingrediënten voor 2 mascara’s

 • 3 gram lamecrème
 • 4,6 g   ricinusolie
 • 2 gram sorbitol
 • 11 gram gedemineraliseerd water
 • 3 gram zwart oxide
 • 1 gram acaciagom (Arabische gom)
 • 6 druppels biokons
 • 2 druppels vitamine E (optioneel)

Natuur op je huid: een recept voor 100% natuurlijke oogserum

De bereidingswijze

 1. Breng de lamecrème en ricinusolie over in een vuurvaste maatbeker. Giet het gedemineraliseerde water en sorbitol in een andere vuurvaste maatbeker.
 2. Zet beide maatbekers in een kookpan met een bodempje water. Verwarm au bain-marie tot 70 °C. Af en toe even roeren. Ondertussen doe je de Arabische gom en kleurpigment in twee aparte schaaltjes.
 3. Haal de maatbekers uit de kookpan bij 70 °C. Giet langzaam en onder voortdurend roeren het water bij de olie (niet omgekeerd). Je krijgt nu een crème. Blijf doorroeren tot de crème dikker wordt. Ook goed de massa op de bodem doorroeren.
 4. Na circa 3 minuten voeg je de Arabische gom toe. Goed roeren tot alle klontertjes weg zijn.
 5. Voeg nu het kleurpigment toe. Goed roeren. Voeg de biokons en vitamine E toe en roer nog een keer.
 6. Om ervoor te zorgen dat het pigment volledig ‘opengebroken’ is, duw je met een siliconen spatel de mascara circa 3 minuten tegen de bodem van de maatbeker. De klontertjes zullen verdwijnen.
 7. Schep de mascara in een grote spuit (te koop bij de apotheek, verwijder het duwgedeelte). Plaats de spuit eventueel in een wc-rol om hem recht te houden. Als je alles in de spuit hebt gedaan, houd je het uiteinde van de spuit in de mascarahouder. Duw langzaam en in stapjes de mascara in de tube. Tussendoor kun je met de onderkant van de mascaratube op de tafel tikken om zo de mascara naar beneden te laten zakken.
 8. Vergeet niet het zwarte afstrijkdopje op de mascaratube te doen voordat je het borsteltje erop zet!

Veel plezier ermee!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️