WorkJuice
WorkJuice Welzijn 5 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Dit is hoeveel invloed je bioritme en menstruatiecyclus hebben op je productiviteit

Als we denken aan onze menstruatiecyclus, zijn dat meestal geen positieve gedachten. Van buikkrampen tot in tranen uitbarsten bij het minste of geringste: onze menstruatie is meestal niet onze favoriete tijd van de maand. We vergeten daarbij stil te staan bij het feit dat onze cylcus nog 3 andere fases heeft. Fases die ons juist energie en creativiteit opleveren.

Je kunt deze 4 onderdelen van je cyclus ook voor je laten werken en optimaal benutten, maar dan moet je ze eerst kunnen herkennen. Dit is het doel van de Female Flow Foundation, opgericht door Merle Mudde.

Het onstaan van de Female Flow Foundation

“Als ondernemer had ik de ene dag heel veel energie en ging alles me makkelijk af, terwijl de andere week alles zo veel moeite kostte dat ik zelfs moeilijk mijn bed uitkwam”, vertelt Merle over het ontstaan van de Female Flow Foundation. “Ik vroeg mezelf af hoe het toch mogelijk was dat mijn man altijd met dezelfde hoeveelheid energie opstond en ik niet. Het was een lange zoektocht, maar uiteindelijk kwam ik erachter dat ik last van PMDD, het premenstrueel spanningssyndroom, een ernstige vorm van PMS.”

Bron: Merle Mudde

Dit was de aanleiding voor Merle om meer onderzoek te doen naar het verband tussen de menstruatiecyclus en het functioneren van de vrouw. “Er ging een wereld voor me open”, vertelt ze. “Ons functioneren wordt sterk beïnvloed door de verschillende fases van onze menstruatiecyclus.” Met de Female Flow Foundation wil Merle andere vrouwen ook bewust maken van hun bioritme.

Kan de maanstand invloed hebben op je menstruatie? Een expert geeft antwoord

De verschillende fases van onze menstruatiecyclus

Vaag wist je natuurlijk wel dat onze cyclus uit zoveel meer bestaat dan menstrueren. Maar hoe zat het ook alweer precies? Auteur Maisie Hill legt in haar boek Period power (Nederlandse vertaling: De Cyclus Strategie) uit dat je de vier fases ook als de vier seizoenen kunt bekijken.

  • Je cyclus begint op de eerste dag van de winter – dit is de welbekende fase waarin je ongesteld bent. Dit is een hormonale rustfase.
  • Vervolgens breekt de lente aan. In deze fase begint je oestrogeen te stijgen en wordt je lichaam klaargemaakt voor de eisprong.
  • In de zomer heb je nog veel meer oestrogeen in je lichaam. Rond het moment dat de oestrogeen piekt in je lichaam, neemt de testosteron ook toe en daarna weer rap af. Dit is je ovulatie.
  • Dan heb je nog de herfst. In deze fase neemt de hoeveelheid progesteron in je lichaam toe en je oestrogeen af. Als het eitje niet bevrucht is, daalt het progesteron weer en begin je weer van voren af aan: je wordt ongesteld.

Seed cycling: de nieuwste trend uit New York om je menstruatie te verbeteren

Er gebeurt dus een hoop in je lichaam, wat logischerwijs invloed heeft op hoe je je voelt, hoeveel energie je hebt en hoe gevoelig je bent voor prikkels. Als je jouw cyclus gaat tracken, kun je beter begrijpen waarom bepaalde dingen op sommige momenten wel lukken en op sommige momenten niet.

Je agenda inplannen aan de hand van je cyclus

“Ik zou het zo gaaf vinden als zoveel mogelijk vrouwen een eyeopener zouden krijgen. Deze kennis zou elke vrouw moeten hebben”, zegt Merle. “Zodat je vervolgens je agenda hierop kunt aanpassen!” Hoe ziet dat er dan precies uit, je agenda inplannen aan de hand van je menstruatiecyclus en bioritme? In de fase dat je ongesteld bent (winter), is het goed reflecterend of onderzoekend werk te doen, weet Merle. Je bent dan namelijk meer naar binnen gekeerd.

In de herfst – dat is de fase waarin je bijna ongesteld wordt – zit je veel meer in je hoofd en heb je last van veel gedachten. “Maar je kunt dan ook juist heel creatief zijn”, vertelt ze. “Ik heb dan vaak veel ideeën voor mijn bedrijven, een blog of een samenwerking.” Ze raadt aan om deze ideeën niet meteen uit te werken. Dat doe je dan weer het beste in de lente. In de laatste fase, de zomer, ben je juist meer een teamplayer. Je kunt dan heel goed luisteren naar anderen.

Bron: Female Flow Foundation

Op 15 november start de Instagram training Vrouwelijke Productiviteit. Aan de vorige editie deden maar liefst 300 vrouwen mee. In deze training leer je hoe je jouw bioritme kunt tracken. “Met als doel: jezelf voorspellen op basis van je eigen data, zodat je precies weet hoe jij je over twee weken voelt”, zegt Merle. “Mindblowing, hè? Door je eigen data te gaan analyseren krijg je inzicht in jouw systeem.”

Dit is de laatste keer dat je mee kunt doen aan de gratis training. “Dit was een pilot om te kijken of het leeft”, zegt Merle. “Vanuit daar ga ik verder met het boek ‘Vrouwelijke productiviteit’, een tegengeluid in de mannelijke maatschappij. Dit komt in 2021 uit. Er zijn nu al bedrijven waar je vrij kunt krijgen als je ongesteld bent. Ik kan niet wachten tot we in een maatschappij leven waarin dat normaal is.”

Benieuwd geworden naar de Instagram training Vrouwelijke Productiviteit? Merle neemt je door middel van verschillende modules en opdrachten bij de hand om jouw vrouwelijke cyclus volledig te leren begrijpen. Meld je aan via haar website.

 

Goed nieuws: Schotland maakt als eerste land menstruatieproducten gratis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️